Військове керівництво США визнало існування розвідданих щодо російських винагород ісламістам у Афганістані

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Військове керівництво США визнало існування розвідданих щодо російських винагород ісламістам у Афганістані

David B. Gleason / Flickr

Міністр оборони США Марк Еспер підтвердив, що його поінформували про російські винагороди талібам за вбивство американських військових у Афганістані. Таким чином він підтвердив, що підтримка бойовиків Росією не була вигадкою, як заявляв президент Дональд Трамп.

Про це повідомляє CNN.

Голова Пентагону зазначив при цьому, що не бачив розвідданих, які б підкріплювали закиди про вбивство американців за нагороду російських спецслужб. Це розцінюють як спробу пройти «посередині» між позицією президента й тих, хто звинувачує його у бездіяльності.

Пізніше, на засіданні комітету Конгресу, Еспер все ж підтвердив, що бачив дані про російські виплати «Талібану» ще в лютому, і додав, що військові не сприйняли ці дані як такі, що варті довіри.

Попри суперечливість висловлювань голови Пентагону, його відповідь чітко позначає протистояння позиції Трампа, який називав всю історію містифікацією, запущеною демократами. З виступів військових посадовців перед конгресменами стало зрозуміло, що між позиціями Міністерства оборони та розвідки є суттєва різниця.

За словами генерала Франка Маккензі, відповідального за операції на Близькому Сході, розвіддані про російські винагороди ісламістам були «дуже тривожними», але недостатніми для того, щоб бути аргументом у суді. Він не вважає російську програму винагород пов’язаною з загибеллю американських військових.

Чиновники головного оборонного відомства запевнили, що ретельніше переглянуть усі дані розвідки та обов’язково знайдуть правду. При цьому, на їхнє переконання, про співробітництво між Росією й «Талібаном» у Афганістані відомо США вже багато років, і адміністрація президента Трампа з цим нічого не робить.

За словами найвищого військового посадовця Марка Міллі, який нещодавно підтримав протести проти расизму та поліцейської жорстокості, США не мають приводів для військової відповіді Росії, проте мають додати зусиль для того, щоб покарати її за співробітництво з ісламістами в інший спосіб.