Опитування: Більшість американців вірять у те, що Росія платила талібам за вбивство військових США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Опитування: Більшість американців вірять у те, що Росія платила талібам за вбивство військових США

US Embassy Kabul Afghanistan / Flickr

Більшість американців упевнені, що Росія платила винагороду талібам за вбивство американських військових в Афганістані минулого року на тлі переговорів про припинення війни.

Про це пише Reuters.

Загальнонаціональне опитування, проведене в понеділок і вівторок, показало, що американська громадськість залишається вкрай недовірливою до Росії. При цьому більшість американців незадоволені тим, як президент поводиться у відносинах з Москвою.

В цілому, 60% американців, які брали участь в опитуванні IPSOS, сказали, що вважають повідомлення про російські винагороди «дуже» або «певною мірою» правдоподібними, 21% — що інформація не заслуговує довіри, а інші — що не визначилися.

При цьому 39% сказали, що, на їхню думку, Трамп «насправді знав» про передбачувану змову до того, як ця інформація зʼявилася в ЗМІ у червні, а 26% вважають, що президент «не знав».

Водночас 81% американців вважають президента Росії Володимира Путіна загрозою для США, 24% назвали його «безпосередньою загрозою». Лише 35% сказали, що схвалюють дії Трампа щодо Росії, 52% — не схвалюють.

Згідно з опитуванням, 54% респондентів сказали, що США повинні покарати Росію економічними санкціями, 9% підтримали нанесення ударів по її військових, ще 9% хотіли б відпустити ситуацію і спробувати поліпшити відносини з Росією, а 29% сказали, що не визначилися.

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому з’ясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути пов’язаний із низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначають, що кілька таких винагород навіть виплатили.

Загалом у 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз у Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімними обвинуваченнями» і вимагає від влади США виконувати свої міжнародні зобовʼязання в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.