Глава Пентагону заявив про відсутність доказів російських винагород талібам. У відповідь NYT навела нові

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Глава Пентагону заявив про відсутність доказів російських винагород талібам. У відповідь NYT навела нові

Air Force Public Affairs

Голова Пентагону Марк Еспер заявив, що не має доказів стосовно винагородження Росією афганських бойовиків за вбивство американських військових.

Про це він написав у Twitter.

Еспер написав у, що американські військові — найкращі, і здатні впоратись із будь-якими загрозами. «Хоч Пентагон не має доказів, які б на даний момент підтверджували останні звинувачення щодо злочинних дій російських військових проти сил США в Афганістані, я хочу запевнити всіх наших службовців, що департамент дуже серйозно ставиться до будь-яких можливих загроз проти військових США», — зазначив голова оборонного відомства.

Разом з тим, видання The New York Times повідомила, що американська влада перехопила електронні дані про фінансові перекази російської військової розвідки на рахунок, який пов’язаний з талібами.

Спецслужби також встановили особи людей з групи, пов’язаної з банківськими переказами з Росії, включаючи чоловіка, який, імовірно, посприяв у розподілі коштів. Вважається, що зараз він перебуває в РФ.

Видання також звернуло увагу, що в Афганістані були затримані кілька бізнесменів, які нібито були посередниками між російською розвідкою і «Талібаном».

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому з’ясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути пов’язаний із низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначається, що кілька таких винагород навіть виплатили.

Загалом у 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз у Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімними обвинуваченнями» і вимагає від влади США виконувати свої міжнародні зобовʼязання в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.