Велика Британія знала про російські винагороди талібам, у Конгресі вимагають розглянути санкції

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, відповідаючи на запитання журналістів, сказав, що знав про розвіддані, які стосуються винагород Росії афганським талібам за вбивство американських військових.

Як пише Reuters, він не назвав деталей, заявивши, що не може коментувати питання розвідки. Воллес лише зазначив, що Міноборони вживає заходів для захисту своїх військових в Афганістані.

При цьому він не підтвердив, чи правдиві повідомлення газети The New York Times про грошові нагороди Росії.

«Такі країни, як Росія, вчинили проти нас багато зловмисних дій», — додав Воллес.

Тим часом голова Комітету з розвідки Палати представників Конгресу США Адам Шифф (демократ) сказав, що Америка повинна розглянути питання санкцій проти Росії.

«Ми повинні подумати над тим, які санкції слід запровадити для подальшого стримування зловмисної діяльності Росії», — заявив він.

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому з’ясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути пов’язаний із низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначається, що кілька таких винагород навіть виплатили.

Загалом у 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз у Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімими обвинуваченнями» і вимагає від влади США виконувати свої міжнародні зобовʼязання в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.