NYT назвала ім’я посередника між талібами та росіянами в Афганістані. У Конгресі вже заговорили про санкції

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
NYT назвала ім’я посередника між талібами та росіянами в Афганістані. У Конгресі вже заговорили про санкції

Dan Love / Flickr

Можливим посередником між Росією та талібами у питанні виплат винагород за вбивства американських військових в Афганістані міг бути місцевий контрабандист наркотиків Рахматулла Азізі.

Про це з посиланням на власні джерела пише The New York Times.

Його сусіди та родичі розповіли, що останнім часом Азізі сильно розбагатів, але ніхто не знає, як саме. Він хизувався тим, що заснував у Росії базу і після цього почав багато заробляти. Під час регулярних поїздок на північ Афганістану Азізі завжди користувався найсучаснішими автомобілями, мав охоронців, а його будинок переробили на чотириповерхову віллу.

За даними американських спецслужб, Азізі був одним із тих, хто їздив до Росії за готівкою і привозив її в Афганістан. Вони стверджують, що Азізі займався численними платежами у «сотні тисяч доларів».

Водночас спікер палати представників США Ненсі Пелосі вже закликала Конгрес запровадити нові санкції проти РФ за виплати винагород талібам.

«Ми повинні ввести санкції проти Росії і ми повинні зробити це просто зараз», — сказала вона в інтервʼю MSNBC.

Про що йдеться?

За даними The New York Times, російська розвідка таємно пропонувала афганським бойовикам винагороду за вбивства американських військових.

За даними видання, американська розвідка кілька місяців тому з’ясувала, що винагороду пропонував російський підрозділ, який може бути пов’язаний із низкою замовних убивств у країнах Європи. Зазначається, що кілька таких винагород навіть виплатили.

Загалом у 2019 році в Афганістані загинули 20 військових США. Зараз у Штатах розробляють можливу відповідь на такі дії з боку РФ — від ноти по дипломатичних каналах до нових санкцій.

Росія назвала справу «безпідставними анонімними обвинуваченнями» і вимагає від влади США виконувати свої міжнародні зобовʼязання в рамках Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 1961 року.