Business Insider склали список усіх причетних до успіху Трампа. Серед них — керівники Twitter і Facebook

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Business Insider склали список усіх причетних до успіху Трампа. Серед них — керівники Twitter і Facebook

tiburi / Pixabay

Неочікувана перемога магната нерухомості Дональда Трампа в 2016 році не сталася сама по собі — на всьому шляху до президентства мільярдера підтримувала його сім’я, бізнесмени та адвокати Нью-Йорка, медіамагнати, окремі політики та активісти. Трамп став незвичайним президентом і спробував перевірити на міцність конституцію США.

Видання Business Insider склало список із 125 осіб, завдяки яким Трамп отримав у своє розпорядження Білий дім і мало не залишився в ньому попри поразку на виборах 2020 року. Ми розглянемо кількох яскравих особистостей у кожній з категорій.

Родина й друзі

Одним з головних помічників з найближчого оточення Трампа став його зять Джаред Кушнер, який супроводжував його в політичній кар’єрі від самого початку. Найкращий радник мільярдера згодом став чиновником Білого дому та отримав прізвисько «кронпринц».

Лобіст і піарник Роджер Стоун, з яким Трамп подружився на ниві гедонізму та правого націоналізму, допоміг з конспірологічним бекграундом його першої передвиборчої кампанії. Наприкінці правління Трампа помилуваний Стоун ще раз допоміг з конспірологією, що вилилась у штурм Капітолія 6 січня.

Бізнес

Deutsche Bank протягом двох десятиліть співпраці з Трампом позичив йому більш ніж $2 мільярди. Іншим банком, який щедро кредитував мільярдера, був Signature Bank. Обидві установи після штурму Капітолія припинили співпрацю з президентом і закликали його піти у відставку.

Медіа

Трамп приєднався до соцмережі Twitter ще в 2009 році, і з тих пір вона виступала головним рупором для поширення його нападок на інших людей, конспірологічних теорій та неправдивих тверджень, аж поки компанія не заблокувала його в січні 2021. Співробітники Twitter говорили про необхідність забанити мільярдера протягом багатьох років.

Також важко переоцінити вклад Facebook у перемогу Трампа на виборах 2016 року. За даними одного з керівників компанії, вона забезпечила кандидату найбільш ефективну рекламну кампанію за всю історію соцмереж.

Медіамагнат Руперт Мердок формально не брав участі в першій передвиборчій кампанії Трампа, однак підконтрольні йому телеканали всіляко підтримували кандидата в прайм-тайм й забезпечили його популярність. Мердоку належить News Corp, якій підпорядковані рейтингові телеканали США і Великої Британії, зокрема Fox News.

Політики

За висновками розвідувальної спільноти США, один з найбільших вкладів у перемогу Трампа в 2016 році серед політиків здійснив президент Росії Володимир Путін. Російські «ботоферми» підривали кампанію Гіларі Клінтон та працювали на благо мільярдера. Привид російського втручання висів над Трампом весь його президентський термін.

Республіканський сенатор від Техасу Тед Круз допомагав Трампу під час його першої кампанії попри те, що був суперником на праймеріз, і те, що кандидат весь час його цькував. Навіть через чотири роки Круз вирішив підтримати Трампа та не визнавати результатів виборів президента 2020 року, на яких переміг Джо Байден.

Активісти

Колишній голова Ку-Клукс-Клану, неонацист Девід Дюк закликав голосувати за Трампа в 2016 році, оскільки вважав його єдиним кандидатом, який не зрадить американський спадок. Трамп не став відмовлятися від підтримки з боку такої одіозної фігури. Пізніше, у 2020 році Дюк знову підтримав Трампа.

Іншим впливовим неонацистом, який підтримав Трампа, став Річард Спенсер. Він започаткував популярний рух «альтернативних правих», що агітував за Трампа та провів кілька успішних медіакампаній на його підтримку.

Серед конспірологів найбільше Трампу допоміг Алекс Джонс — ведучий InfoWars. Його численні теорії змови підштовхнули багатьох консервативно налаштованих американців до підтримки республіканського кандидата в 2016 році. Також Джонс підтримав кампанію Трампа 2020 року й профінансував мітинг, учасники якого пішли на штурм Капітолія 6 січня цього року.

  • Відтоді як Джо Байден склав присягу президента США, колишній глава держави Дональд Трамп організує, підраховує та вичікує для майбутнього «камбеку» — висування своєї кандидатури на виборах 2024 року.