У The Wall Street Journal дізнались імена спонсорів, які оплатили мітинг у Вашингтоні 6 січня. Після нього почався штурм Капітолія

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Мітинг у Вашингтоні 6 січня, після якого почався штурм Капітолія, організувала та профінансувала невелика група людей, у яку входить один з найбільших донорів виборчої кампанії Дональда Трампа Джулі Дженкінс Фанчеллі та відомий американський теоретик змов, крайній правий ведучий Алекс Джонс.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на документи для організації мітингу.

Протягом декількох тижнів Трамп закликав своїх прихильників їхати до Вашингтону, щоб зупинити оголошення результатів виборів, а на середу, 6 січня, було заплановано кілька одночасних мітингів. Уранці на галявині перед Капітолієм зібралися сотні людей з відповідною символікою, а перед Білим домом, де незабаром мав виступити Трамп, вишикувалися колони представників ультраправої організації Proud Boys. Саме на цьому мітингу Трамп закликав своїх прихильників «показати силу».

Фанчеллі — спадкоємиця мережі супермаркетів Publix Super Markets Inc. Отримати кошти на мітинг від неї допоміг Джонс. Врешті вона пожертвувала майже $300 тисяч з $500 тис., які витратили на захід.

За даними журналу, Джонс пообіцяв понад $50 тисяч для початкових витрат на проведення мітингу в обмін на право виступити в обраний ним час.

Sean P. Anderson / Flickr

Видання пише, що Джонс оприлюднює теорії змов і приймає на своїх популярних радіо- та онлайн-шоу лідерів двох екстремістських груп, які були помітними під час заворушень — Proud Boys («Горді хлопці») та Oath Keepers («Вірні присязі»). Раніше ЗМІ вже писали про причетність Джонса до фінансування мітингу — він підтвердив, що оплатив його частину, але не повідомив подробиць.

Координуванням заходу займався праворадикальний активіст Алі Александер разом із колишньою працівницею передвиборчого штабу Трампа Керолайн Рейн. Окрім неї, в організації мітингу допомагали ще 5 інших колишніх представників кампанії Трампа.

Зазначимо, що мітинг, на якому Трамп закликав своїх прихильників пройти маршем до Капітолія США, був законним і ненасильницьким. Але це послужило відправною точкою для багатьох прихильників, які вирушили в Капітолій.

  • 6 січня Конгрес зібрався, щоб затвердити перемогу на виборах президента Джо Байдена. Тоді Трамп опублікував відео, в якому вчергове заявив, що в нього вкрали вибори, але знову не надав ніяких доказів. Після цього його прихильники пішли штурмувати будівлю Капітолія, де засідає Конгрес. Унаслідок інциденту загинули пʼятеро людей, зокрема один працівник поліції. Обраний президент Байден назвав цей штурм заколотом.
  • 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Трампу другий імпічмент — цього разу через підбурювання до заколоту (тобто до штурму Капітолія). Він став першим президентом в історії США, якого двічі піддали імпічменту.