Адвокати Трампа назвали причини імпічменту «жахливою брехнею», а Пенс узагалі не буде свідчити проти колишнього боса

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Адвокати Трампа назвали причини імпічменту «жахливою брехнею», а Пенс узагалі не буде свідчити проти колишнього боса

Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

Адвокати Дональда Трампа висунули свої аргументи проти імпічменту, згідно з якими колишній президент США нікого не підбурював до насильства та не має стосунку до штурму Капітолія 6 січня. Тим часом колишній віцепрезидент Майкл Пенс узагалі не буде давати свідчень — попри те, що його життю під час заворушень у Вашингтоні загрожувала небезпека.

Як повідомляє The New York Times, захист Трампа на четвертий день суду Сенату назвав обвинувачення в підбурюванні до заколоту «безглуздою та жахливою брехнею». Адвокати заявили, що колишній президент ніколи не прославляв насильство, а під час штурму Капітолія закликав усіх до миру.

Вони також зазначили, що саме демократи використовують «бойову риторику», і продемонстрували нарізку відеозаписів, на яких члени партії закликають до «боротьби», в той час як Трамп завжди закликав до «закону й порядку».

«Як і будь-яке інше політично вмотивоване полювання на відьом, яке ліві проводили останні чотири роки, цей імпічмент повністю йде врозріз із фактами, доказами та інтересами американського народу. Сенат має швидко й рішуче проголосувати за його скасування», — заявив у виступі адвокат Майкл ван дер Вейн.

Захисники Трампа наполягали на тому, що їхній клієнт не більш відповідальний за штурм Капітолія, ніж демократи відповідальні за випадки насильства під час протестів проти расизму та поліцейської жорстокості Black Lives Matter, що спалахнули у США минулого літа.

Ця презентація відбулась після того, як обвинувачі Трампа протягом двох днів викладали Сенату свої аргументи на користь причетності колишнього президента до сутичок у столиці. Вони продемонстрували раніше не опубліковані відео зі штурму Капітолія, який назвали прямим наслідком тривалої кампанії з підриву виборів.

За висновками обвинувачів, у відчайдушних спробах залишитися при владі Трамп залучив до цього своїх прибічників — і може зробити це знову, якщо Сенат не оголосить йому імпічмент, що забороняє балотуватися в президенти у майбутньому. Адвокати на це відповіли, що той лише хотів посилити безпеку виборів, а мітинг 6 січня, з якого почались заворушення, проходив мирно, аж поки його не «захопили» екстремісти, у тому числі — ліворадикали.

«На відміну від демократів, пан Трамп був цілком послідовним у своєму протистоянні груповому насильству», — сказав адвокат, хоча перед цим обвинувачі демонстрували виступи експрезидента, в яких він підтримував або ігнорував насильство, скоєне від його імені.

Обвинувачі Трампа в Сенаті також демонстрували відео, на якому колишній віцепрезидент Майкл Пенс поспішно залишає будівлю Конгресу під час штурму, оскільки заколотники хотіли схопити Пенса «через його патріотизм». Однак, як повідомляє The Washington Post, той не буде свідчити проти Трампа.

«Він і його родина, яка була з ним того дня, не заслуговували на це, не заслуговували, щоб президент спустив на них натовп. Тим більше, що він просто виконував свою роботу», — сказав конгресмен Хоакін Кастро, посилаючись на відмову Пенса допомагати Трампу скасовувати результати виборів, які в той день затверджували обидві палати парламенту в будівлі Капітолія.

За даними джерел з оточення колишнього віцепрезидента, він не планує засуджувати Трампа та виступати в Сенаті на стороні обвинувачення. Після заворушень у Вашингтоні деякі демократи закликали Пенса застосувати 25-ту поправку до Конституції та усунути президента від посади, однак той відмовився.

На мітингу, що передував штурму Капітолія, Трамп заявляв, що Пенс має можливість змінити результати виборів, але не використовує її. Потім прибічники тодішнього президента кричали: «Повісити Пенса!», коли шукали його в будівлі. Однак, за словами оточення колишнього віцепрезидента, він на це не гнівається і просто вважає, що Трампу дали погану пораду.