Politico: Трампу вдалося внести в політику США довгострокові зміни, які не завершаться з його президентством

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Politico: Трампу вдалося внести в політику США довгострокові зміни, які не завершаться з його президентством

lindsaydocherty.com

Американці й весь світ пам’ятатимуть президентство Дональда Трампа як чотири роки штормів у Twitter, конспірології, мітингів та заколоту натовпу його прибічників у фіналі. Проте насправді президент США зміг змінити певні методи роботи Вашингтону.

Видання Politico зібрало найважливіші рішення Трампа, які можуть впливати на політику США й після завершення його президентського терміну.

Одне з найвпливовіших рішень — скасування Obamacare, медичної реформи адміністрації Барака Обами, проти якої виступали республіканці. Трамп кілька років боровся з системою покращення медичних послуг та надання субсидій на страхування незахищених верств населення. Врешті йому вдалося обмежити Obamacare, і прийдешня адміністрація навряд чи це змінить.

Трамп вплинув на зміни в оборонній стратегії США та переорієнтував її на протистояння новим світовим силам. З 2018 року бюрократія Пентагону почала відходити від боротьби з повстанцями й терористами на Близькому Сході — з того часу головним завданням для оборони є довготривала конкуренція з Росією та Китаєм. Така орієнтація оборонної стратегії збережеться і в адміністрації Джо Байдена.

Попри свою антинаркотичну риторику, Трамп стояв осторонь від процесу легалізації марихуани в багатьох штатах, і фактично дозволив йому відбутися. Тепер вирощування канабісу в США представляє собою великий бізнес, що дає мільярдні виплати в бюджет. За Байдена легалізація має завершитися на федеральному рівні.

За Трампа США втратили світовий авторитет найбільшого поборника «зеленої» енергетики, занепокоєного кліматичними змінами. Спроби скасувати рішення епохи Обами щодо регулювання в нафтогазовій сфері, які покликані зменшити викиди, досі розглядаються в судах, і Байден, ймовірно, їх позбудеться, проте США більше не будуть світовим лідером з боротьби проти глобального потепління.

Антимонопольна політика США була майже закинута в роки правління Обами, і хоча Трамп не виступав проти розростання корпорацій, його ставленики розпочали агресивні розслідування проти таких компаній як Google та Facebook. Наразі невідомо, чи вдасться антимонопольним агентствам довести справи проти технологічних гігантів, але розслідування та суди можуть тривати до п’яти років поспіль, тож адміністрація Байдена буде змушена їх продовжувати.

  • Інавгурація Джо Байдена триватиме майже півтори години і супроводжуватиметься виступом зірок американського шоу-бізнесу. Американські ЗМІ розкрили деталі — ведучим буде Том Генкс, а гімн виконає Леді Гага.
  • Усі 50 американських штатів і округ Колумбія перебувають у стані підвищеної готовності через можливі заворушення і теракти. При цьому Міністерство оборони США перевіряє на причетність до екстремізму 25 тисяч бійців Національної гвардії, які прибувають до Вашингтону, щоб гарантувати безпеку під час інавгурації.
  • Федеральне бюро розслідувань викрило прихильників конспірологічного руху QAnon на підготовці зриву інавгурації обраного президента США Джо Байдена. Екстремісти обговорювали, як видати себе за членів Нацгвардії США, які будуть охороняти церемонію, а також шукали вразливі місця у Вашингтоні.