Mashable: Справжній переможець виборів у США — це наркотики

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Mashable: Справжній переможець виборів у США — це наркотики

christomosexual / Flickr

США ввійшли у 2020 рік як глибоко роз’єднана країна, кульмінацією суспільних протиріч стали президентські вибори. Утім, попри політичну невизначеність, відомий головний переможець цієї гонки — наркотики.

Про це пише Mashable.

Виборці проголосували за легалізацію марихуани та псилоцибінових грибів як у республіканських, так і в демократичних штатах. «Червона» Південна Дакота, «блакитний» Орегон та змішана Аризона обрали розвиток наркополітики на користь наркоспоживачів.

Держава програвала «війну з наркотиками» в кілька етапів. Каліфорнія в 1996 році легалізувала медичну марихуану, але подальший розвиток наркополітики надовго відклався. Так, Колорадо і Вашингтон легалізували марихуану в рекреаційних цілях у 2012 році та закріпили це у 2014-му.

Ставлення до наркотиків змінилося дуже швидко, зокрема через усвідомлення потенційних прибутків. Так, Колорадо наразі отримує близько мільярда доларів податків і зборів на рік.

Марихуана

У 2014 марихуану легалізували на Алясці та в Орегоні, а через два роки це зробили Каліфорнія, Невада, Мен і Массачусетс. Мічиган легалізував її у 2018 році, а Іллінойс у 2019. І вже через два роки після того, як каліфорнійці могли вільно купувати «травичку», зміни в наркополітиці набрали шалених обертів.

Потім марихуану легалізували в Аризоні, Монтані та Нью-Джерсі, а в найконсервативнішому штаті Південна Дакота вперше у країні її одночасно легалізували для медичних і рекреаційних цілей. Нині 35 штатів дозволяють медичну марихуану, ще 15 — рекреаційну. У 13 штатах дозволена марихуана лише з певним рівнем діючих речовин.

З усіх штатів лише Вайомінг і Айдахо не зробили жодних кроків щодо легалізації, проте зараз у Вайомінгу декриміналізували володіння.

Псилоцибінові гриби

Darío Cabrera / Flickr

Відтепер безкарно вирощувати псилоцибінові гриби для себе можна у штаті Орегон і в окрузі Колумбія. До того ж в Орегоні відкрили центр, в якому психотерапевти можуть використовувати ці гриби для лікування найпоширеніших психічних розладів: ПТСР, ОКР, депресії, залежності та тривожності.

Ще одна ініціатива Орегону — декриміналізація володіння будь-якими наркотиками для персонального вжитку. Це означає, що громадян не будуть ув’язнювати за незначну кількість наркотичних речовин.

Подібний досвід вже має столиця Португалії — у Лісабоні декриміналізували володіння всіма наркотиками ще у 2001 році, і з того часу зменшилася кількість злочинів, скоєних під впливом речовин, заражень інфекціями через шприц, передозувань тощо. Також зникло з обігу слово «наркоша» — замість нього тепер вживають «особа із хворобливою залежністю».

В’язниця

Багато ініціатив, що просувають наркополітику у дружньому для споживачів напрямку, стосуються вироків, пов’язаних з марихуаною. Зокрема, в Аризоні та Монтані скасують ув’язнення за незначні наркозлочини, переважно через заповненість тюрем і ставлення до засуджених, які щойно звільнилися.

«Наступний президент, імовірно, не зможе домовитися з Америкою про багато що. Але якщо він проштовхне декриміналізацію канабісу на федеральний рівень, щоб ставитися до нього як до алкоголю та нікотину, і скасує ув’язнення — а саме це заприсягся зробити Джо Байден, він знайде виборців, які аплодуватимуть йому як у «червоних», так і в «білих» штатах», — пише Mashable.

А що в Україні?

Соколовська Інна / УНІАН

На місцевих виборах президент Володимир Зеленський влаштував дивне опитування, в якому закликав українців відповісти, чи вважають вони, зокрема, що варто дозволити використання медичного канабісу для важкохворих.

Згідно з даними його партії, легалізацію медичного канабісу підтримали 64,88% тих, хто брав участь в опитуванні. Однак в коректності проведення опитування є сумніви.

Також Зеленський ще перед президентськими виборами заявляв, що варто легалізувати медичну марихуану у вигляді «крапельок», проте вже на посаді президента відмовився розвивати цю тему, апелюючи до того, що виборці його не зрозуміють.

Голова Національної поліції України вважає, що дозволяти будь-які наркотики — навіть марихуану — ні в якому разі не можна.

«Усе починається з легких наркотиків. Діти стають наркоманами з 11 років. А після 14 років у 100% випадків, якщо вони не кинули вживати, вони переходять на вже більш серйозні наркотики», — наголосив Ігор Клименко.

На його переконання, навіть медичний канабіс може «відобразитися на дітях».