Україну на інавгурації Байдена представлятиме посол Єльченко

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Україну на інавгурації Байдена представлятиме посол Єльченко

Синиця Олександр / УНІАН

Україну на інавгурації наступного, 46-го президента США Джо Байдена офіційно представлятиме посол України у Вашингтоні Володимир Єльченко. Про це повідомили в посольстві України у США.

Там пояснили, що відповідно до визначеного американською стороною протоколу, іноземні країни на інавгурації Байдена будуть представлені на рівні послів.

«Інавгурація президента — це спеціальна церемонія у США, яка точно не пов’язана із зустрічами з іноземними лідерами. Для цього існують окремі офіційні візити», — наголосив Єльченко в коментарі «Укрінформу».

Він зазначив, що оскільки у США досі складна пандемічна ситуація, усі країни будуть представлені на рівні послів, які вже перебувають у Вашингтоні. У посольстві додали, що це стосується всіх без винятку країн, які мають посольства у США.

Кандидат від Демократичної партії, колишній віцепрезидент США Джо Байден переміг на виборах президента США, які відбулися 3 листопада торік. Його інавгурація запланована на 20 січня.

За традицією, обраний президент складає присягу на балконі Конгресу США у присутності запрошених гостей та багатотисячного натовпу американців. Але через карантин інавгураційний комітет оголосив про введення обмежень на церемонії, а команда Байдена звернулася до громадян із проханням залишатися вдома цього дня. Крім того, передбачаються зміни у процедурі традиційної ходи президента від Капітолія до Білого дому.

Нагадаємо, напередодні чинний глава держави Дональд Трамп оголосив надзвичайну ситуацію у Вашингтоні, округ Колумбія, де розташовані будівлі головних владних інституцій країни після того, як одну з них — Капітолій — штурмували його прихильники 6 січня. Згідно з повідомленням Білого дому, це зроблено, щоб посилити безпеку церемонії інавгурації Байдена.

Сам Трамп раніше вже заявляв, що всупереч традиції не буде присутнім на інавгурації Байдена. Але обраного президента це не засмучує.