Ускладнення від коронавірусу можуть бути спричинені аутоімунними процесами, що змушують організм атакувати самого себе

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ускладнення від коронавірусу можуть бути спричинені аутоімунними процесами, що змушують організм атакувати самого себе

Yuri Samoilov / Flickr

Важкі випадки коронавірусної хвороби можуть бути спричинені «дружнім вогнем» імунної системи, яка помилково атакує організм людини. Науковці з Єльського університету США вважають, що саме аутоімунні процеси відповідають за тривалі симптоми, які виявляють у пацієнтів, що вже вилікувалися від інфекції.

Результати дослідження, що наразі проходить рецензування іншими вченими, описує The Guardian.

Науковці виявили, що в пацієнтів з коронавірусом спостерігається підвищений рівень «аномальних» антитіл, які атакують внутрішні органи, окремі тканини та імунну систему як таку замість того, щоб боротися з інфекцією.

Такі антитіла блокують вірусний захист організму, вбивають імунні клітини та б’ють організм від мозку, судин і печінки до сполучної тканини та шлунково-кишкового тракту. Подальші дослідження виявили, що чим більше таких аутоантитіл у крові, тим важчий перебіг має захворювання.

«Пацієнти з коронавірусом виробляють аутоантитіла, які фактично перешкоджають імунній відповіді на вірус. Ми переконані, що ці аутоантитіла є шкідливими…» — пояснив старший науковець групи дослідників, імунобіолог Аарон Рінг.

За словами вченого, руйнівні ефекти аутоантитіл можуть тривати довгий час після того, як пацієнт переборов інфекцію.

Дослідники перевірили 194 пацієнтів та медпрацівників, хворих на коронавірус різного ступеню важкості, та зрозуміли, що аутоантитіла б’ють по близько трьох тисячах людських білків. Антитіла деактивують вірус, чіпляючись до білків на його поверхні, а от аутоантитіла мають неправильну форму та помилково чіпляються до корисних білків на клітинах організму.

Зазначається, що певні аутоантитіла присутні й у здорових людей, проте після інфікування коронавірусом та прогресування хвороби їх стає більше. Понад 5% інфікованих мають аутоантитіла, що послаблюють головну зброю імунітету — інтерферони, у зв’язку з чим організму тяжко боротися з вірусом і відбувається прогресування хвороби.

У деяких випадках в організмах хворих на коронавірус відбувається атака на власні ж B-лімфоцити — клітини, що продукують антитіла для боротьби з інфекцією. В одного з пацієнтів шкідливі аутоантитіла атакували захисні Т-лімфоцити, що відіграють головну роль у формуванні імунної відповіді організму. Науковці підкреслюють, що сукупність та розмаїття спотворених антитіл призводить до різних ступенів важкості коронавірусної хвороби.

«Посткоронавірусні синдроми можуть бути спричинені аутоантитілами, що добре зберігаються після того, як вірус покидає тіло. В такому разі ефективними можуть бути імуносупресивні засоби лікування на кшталт тих, що їх використовують для лікування ревматичних захворювань», — зазначив Рінг.

За висновками дослідження, від «тривалого COVID» страждають до 10% пацієнтів у віці 18—49 років і 25% пацієнтів старше 70 років. Інші науковці наразі погоджуються з теорією аутоантитіл та вважають її цілком правдоподібною.

Збої імунної системи призводять до таких хвороб, як ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак та кілька типів склерозу, що атакують організм людини. Проте наразі надто мало відомо про ці процеси як наслідок вірусних хвороб — науковці намагаються встановити роль аутоантитіл при інфікуванні вірусом Ебола та Чікунгунья, а також у перебігу онкологічних захворювань.