Нове дослідження встановило, що собаки можуть виявляти коронавірус навіть більш точно, ніж ПЛР-тест

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Французькі дослідники підтвердили здатність собак виявляти хворих на коронавірус і навіть вирізняти з їх числа тих, хто хворіє безсимптомно. Робочі собаки успішно зуміли відрізнити хворих від здорових за зразками їхнього поту — середній показник точності становив 76%.

Результати дослідження описані в науковому журналі Plos One.

До експериментів долучили шістьох службових собак: три з них були навчені шукати вибухівку, дві визначали рак товстої кишки, ще одна пройшла пошуково-рятувальні тренування. Під час підготовки тварин навчали запам’ятовувати запах зразка інфікованої людини і нагороджували іграшкою.

Дослідження провели в Парижі та в столиці Лівану Бейруті. Провідників із собаками запрошували до кімнати, де у випадковому порядку були розташовані зразки, взяті у 177 людей, близько половини з яких були хворими на коронавірус.

Plos One

Найнижчий середній показник точності визначення зразка становив 76%, а найвищий — 100%. Дослідники вказують на високу точність роботи собак у визначенні хвороби, проте зауважують, що для розвитку цього методу потрібні подальші експерименти.

Зазначається, що використання нюху собак підійде для швидкого, надійного та дешевого попереднього скринінгу людей у місцях масового скупчення, зокрема в аеропортах. Результати дослідження називають перспективними, що частково доводить здатність тварин правильно визначати хворих на коронавірус.

Дослідження підкреслює цікавий факт: собаки зреагували на зразки поту двох людей з негативним тестом, яких терміново перевірили ще раз. Виявилося, що попередні ПЛР-тести дали хибні результати, і собаки визначили стан людей більш точно.