У Moderna заявили, що їхня вакцина від коронавірусу на 95% запобігає зараженню, а на 100% — важкому перебігу хвороби

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Американська фармацевтична компанія Moderna оголосила остаточні результати третьої фази випробувань своєї вакцини. Вони довели її ефективність на 94,1%.

Про це пише Reuters.

За даними випробувань, із 30 тисяч учасників коронавірусом заразилися 196 людей. Серед них 185 отримали плацебо і лише 11 — вакцину. 30 хворих мали тяжкий перебіг хвороби, але всі вони були з групи, яка отримала плацебо. Один учасник випробувань помер, він теж отримав не вакцину, а плацебо. Також там зазначили, що ефективність вакцини однакова для різних вікових, етнічних та гендерних груп.

Компанія запевняє, що їхня вакцина запобігає тяжкому перебігу хвороби на 100%, а жодних серйозних побічних ефектів виявлено не було.

«Ми вважаємо, що у нас є вакцина, яка дуже ефективна. Тепер у нас є дані, що підтверджують це. Ми розраховуємо зіграти значну роль у завершенні цієї пандемії», — сказав головний лікар Moderna Тал Закс.

Після цих даних Moderna подала заявки на екстрену реєстрацію своєї вакцини до регуляторів США та ЄС. Там очікують, що отримають дозвіл на використання до кінця року, і встигнуть виготовити близько 20 мільйонів доз.