Учені отримали остаточні дані випробувань вакцини Pfizer від коронавірусу. Її ефективність зросла до 95%

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учені отримали остаточні дані випробувань вакцини Pfizer від коронавірусу. Її ефективність зросла до 95%

Getty Images / «Бабель»

Остаточні дані досліджень показали, що ефективність вакцини від коронавірусу, розробленої американською компанією Pfizer і німецькою BioNTech, зросла до 95%.

Про це пише The Wall Street Journal.

За словами компаній, дослідники не виявили серйозних проблем із безпечністю вакцини. Таких висновків фахівці Pfizer і BioNTech дійшли після аналізу даних від 8 тисяч учасників випробування вакцини.

Згідно з цими даними, найбільш серйозним побічним ефектом була втома, про яку повідомили 3,8% піддослідних, ще 2% повідомили про головний біль.

Компанії заявили, що зібрали дані про безпечність вакцини щодо 19 тисяч учасників випробувань і найближчими днями передадуть їх Управлінню з контролю за продуктами та ліками США (FDA).

  • На початку місяця стало відомо, що вакцина від коронавірусу Pfizer і BioNTech запобігає зараженню на 90%. Після цієї новини акції компанії злетіли на 14%, а фондові ринки в усьому світі помітно пожвавилися в очікуванні близького кінця коронакризи. Але доставка вакцини стане логістичним викликом — препарат зберігається тільки при температурі -70 градусів.
  • Пізніше американська біотехнологічна компанія Moderna заявила, що її вакцина від коронавірусу ефективна на 94,5%. Вона може зберігатися в звичайному домашньому або медичному холодильнику до 30 днів, не втрачаючи своїх властивостей.