Reuters: За останній рік коронавірус мутував у 7 різних штамів. Жоден з них поки не стійкий до вакцини

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Reuters: За останній рік коронавірус мутував у 7 різних штамів. Жоден з них поки не стійкий до вакцини

Matryx / Pixabay

За останній рік коронавірус мутував у сім основних штамів — у міру пристосування до людського організму. Розуміння цих змін має вирішальне значення для розробки стратегій боротьби із COVID-19.

Про це йдеться у матеріалі Reuters.

Науковці вивчають геноміку вірусу, аби спробувати зʼясувати, звідки він взявся. Ці дані важливі, адже у підсумку дослідники планують скласти карту того, що ще можна очікувати від пандемії.

Reuters проаналізував понад 185 тисяч зразків геному з Глобальної ініціативи зі спільного використання всіх даних про грип (GISAID). Мета дослідження — показати, як із плином часу змінились основні штами.

Початковий штам, який виявили у китайському місті Ухань у грудні 2019 року, — це штам L. Потім на початку 2020 року вірус мутував у штам S. За ним зʼявилися штами V і G. Штам G ще більше мутував у штами GR, GH та GV. Кілька інших рідкісних мутацій згрупували разом як штам O.

Коли країни почали закривати свої кордони, почало зʼявлятись менше нових штамів. У країнах, де були присутні більш стійкі штами типу G, вони стали домінувати.

В Азії початковий штам L зберігався довше, адже кілька країн (зокрема, Китай) швидко закрили кордони й обмежили пересування. Північна Америка та Європа не так сильно обмежували пересування на початковому етапі, що дозволило штаму G поширюватися і мутувати більш швидкими темпами.

Штами G зараз домінують в усьому світі. Одна його специфічна мутація, D614G, стала найбільш поширеним варіантом. Найновіша мутація, яка виникла, — це штам GV.

Чому мутації важливі. Коронавірус досі мутував повільно, що дозволило вченим і політикам стежити за його прогресом. Проте науковці розділилися в думках про наслідки деяких мутацій. Деякі з них повідомляють, що варіант D614G зробив вірус таким, що швидше передається, проте інші дослідження спростували це.

У будь-якому разі, поки не зʼявилися штами, які були б стійкі до вакцин. Однак експерти, які роками спостерігали, як грип і ВІЛ мутують у стійкі до вакцин штами, попереджають, що передбачити, що станеться з коронавірусом у майбутньому, неможливо. Тому кращий спосіб запобігти змінам, які зроблять вірус несприйнятливим до вакцини — це обмежити його поширення та зменшити можливості для мутацій.