У фінському аеропорту пасажири з підозрою на коронавірус зможуть перевіритися за допомогою собак

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У фінському аеропорту пасажири з підозрою на коронавірус зможуть перевіритися за допомогою собак

@HelsinkiAirport / Twitter

Собаки, навчені виявляти коронавірус, на цьому тижні почали обнюхувати пасажирів у фінському аеропорту «Гельсінкі-Вантаа». Це тестовий проєкт, який запустили паралельно зі звичними засобами перевірки на інфекцію.

Про це повідомляє Reuters.

Ефективність собак у виявленні коронавірусу наразі не доведена, тож пасажирам пропонують перевіритися таким чином на добровільних засадах. В аеропорту для цього працює команда з 15 собак і 10 інструкторів-волонтерів, які тренувалися за рахунок однієї з приватних клінік.

За словами професорки Гельсінського університету Анни Гільм-Б’єркман, яка спеціалізується на клінічних дослідженнях за участі тварин, собаки дуже добрі в справі виявлення вірусу, а їхня чутливість «близька до стовідсоткової».

«Ми бачимо у наших дослідженнях, що собаки знаходять інфекцію за п’ять днів до того, як пацієнти помічають клінічні симптоми», — сказала вона.

Під час тестування за участі собак пасажир протирає свою шию марлею та кладе її до банки, яку потім відносять до іншої кімнати і дають понюхати собаці, щоб отримати миттєвий результат.

У мерії Ваанти переконані, що в майбутньому ці собаки зможуть перевіряти пасажирів так само, як це роблять собаки прикордонників.

Кілька місяців тому влада Об’єднаних Арабських Еміратів запустили схожу програму з використання поліцейських собак в міжнародному аеропорту Дубаю.