У Росії дозволили випробування на людях третьої вакцини від коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії дозволили випробування на людях третьої вакцини від коронавірусу

Bicanski / Pixnio

Міністерство охорони здоров’я Росії дозволило провести клінічні випробування третьої вакцини від коронавірусу. Її розробив Федеральний науковий центр досліджень і розробки імунобіологічних препаратів імені Чумакова. Про це повідомляє «РБК» з посиланням на пресслужбу центру.

Випробування планують розпочати найближчим часом, у них візьмуть участь понад три тисячі добровольців. Випробування пройдуть у трьох містах: Кірові, Санкт-Петербурзі та Новосибірську.

Після вакцинації добровольців ізолюють у стаціонарі на 16 днів. Упродовж цього терміну за їхнім станом спостерігатимуть лікарі. Дослідження вакцини планують завершити вже в листопаді.

  • У серпні президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію вакцини від коронавірусу «Супутник V», попри занепокоєння щодо її безпечності. Вакцину розробив російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробілогії імені М. Ф. Гамалії. Путін тоді стверджував, що його дочка вже зробила щеплення. Вакцина ще проходить фінальний етап випробувань, а через пів року препарат тестуватимуть на дітях. У вересні вже почали вакцинувати мешканців Москви.
  • Учені з кількох країн виявили підозрілі збіги в результатах дослідження російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», опублікованого в журналі The Lancet, й у відкритому листі попросили надати оригінальні дані. Керівник дослідження відмовився їм відповідати.
  • Путін домовився із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком про випробування російської вакцини на білорусах. Білорусь повинна стати першою країною, куди поставлять препарат. Також вакцину вже погодилися виробляти у Бразилії.
  • Також у Росії заявляють, що на стадії випробування перебуває ще одна вакцина, яку розробляє державний науковий центр вірусології та біотехнології «Вектор».