В Італії розробили точний експрес-тест на коронавірус. За 12 хвилин він аналізує кров та зразки з носоглотки

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Італії розробили точний експрес-тест на коронавірус. За 12 хвилин він аналізує кров та зразки з носоглотки

BSIP / Contributor

В Італії розробили новий засіб тестування на коронавірус, який визначає відсутність чи наявність вірусу всього за 12 хвилин. Він встановлює ступінь вірусного навантаження, що допоможе визначити найбільш ризикованих пацієнтів, і працює як зі зразками з носоглотки, так і з кров’ю.

Про це повідомляє компанія A. Menarini Diagnostics, у якій винайшли нову систему.

На відміну від молекулярно-біологічних тестів, нові тести шукають антигени та вірусні білки. Тестування виходить значно дешевшим і швидшим, при цьому з аналогічною результативністю.

Одним із інструментів для тестування є автоматизована флуоресцентна система імуноаналізу AFIAS Point-of-Care, яку можна використовувати без зв’язку з лабораторією — наприклад, у відділеннях першої допомоги, в аеропортах та інших місцях чи ситуаціях, коли має значення зручність для пацієнта.

AFIAS 6

menarinidiagnostics.com

Система працює так: медпрацівник бере зразок з носоглотки пацієнта і кладе його в аналізатор. Якщо зразок інфікований, пристрій виявить присутність антигену через біохімічну реакцію, що дає флуоресцентний сигнал. Сигнал дуже чутливий і позначає не лише наявність вірусу, а й його кількість — чим яскравіший сигнал, тим більше вірусне навантаження в пацієнта.

Компанія пропонує дві системи, розраховані на один і шість результатів за раз. Крім цього, системи можна використовувати для проведення серологічних тестів на антитіла — в такому разі береться кров з пальця. За допомогою AFIAS 6 можна одночасно проводити тести на антигени та антитіла для трьох людей — результат буде за 12 хвилин.

  • В Ісландії провели наймасштабніше дослідження антитіл до коронавірусу. Імунітет до хвороби може бути щонайменше 4 місяці.
  • Британські медики припускають, що в Англії коронавірус був у близько 6% населення. Це випливає з нового дослідження. Близько 100 тисяч людей протестували на антитіла й виявили, що близько 6% з них були інфікованими, отже, поширюючи цю вибірку на все населення, можна говорити про 3,4 млн інфікованих.