Парламент Вірменії не зміг відправити прем’єра Пашиняна у відставку. Поліція затримала 10 лідерів опозиції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Парламент Вірменії не зміг відправити прем’єра Пашиняна у відставку. Поліція затримала 10 лідерів опозиції

Mikhail Svetlov / Getty Images

Національні збори Вірменії не змогли провести позачергове засідання 11 листопада, на якому мали розглянути відставку прем’єр-міністра Нікола Пашиняна через підписану угоду щодо Нагірного Карабаху. Відставки Пашиняна вимагають опозиційні сили і протестувальники.

Вірменська служба «Радіо Свобода» повідомляє, що на засідання від правлячої партії прийшов лише віце-спікер, також були присутні деякі опозиційні депутати.

Водночас Спеціальна слідча служба Вірменії заявила про затримання десяти лідерів опозиції в рамках кримінальної справи про незаконну організацію протестів в Єревані, повідомляє Интерфакс.

Серед затриманих — глава партії «Процвітаюча Вірменія» і представник партії «Дашнакцутюн». Деяких з опозиціонерів також звинувачують у порушенні правил поводження з документами, що містять державну таємницю.

  • У ніч проти 10 листопада премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президенти Азербайджану Ільхам Алієв і Росії Володимир Путін підписали спільну заяву про припинення війни в Нагірному Карабаху, яка тривала півтора місяця (з 27 вересня). Сторони зазнали втрат — тисячі вбитих серед військових і сотні поранених під час обстрілів міст цивільних.
  • Азербайджан у цій війні отримав у боях 40% території невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки, включно з містом Шуша. Після припинення війни в Азербайджані почали святкувати перемогу, оскільки за домовленостями Азербайджан повертає під свій контроль переважну більшість територій Нагірного Карабаху. Президент країни Ільхам Алієв висміяв премʼєра Вірменії Пашиняна за його попередні заяви про наміри визнати незалежність Нагірного Карабаху.
  • Відповідно до угоди, у регіон Нагірного Карабаху прибули російські військові, яких називають «миротворцями». Це військові 15-ї окремої мотострілецької бригади із Самари, які брали участь у бойових діях на окупованому Донбасі. Ці дані ще у 2015 році озвучував командувач Генштабу ЗСУ Віктор Муженко. Крім того, за даними волонтера-розслідувача з організації InformNapalm Іраклі Комахідзе, військові брали участь в операціях з анексії Криму, а також перебували в зоні «грузино-абхазького конфлікту».
  • Після підписання угоди у Вірменії почалися протести проти прем’єра Пашиняна. Там вимагають його відставки та шукають способи анулювати угоду. Сам Пашинян підкреслює, що мирної угоди вимагала вірменська армія, оскільки є «певні проблеми», а ресурси для ведення бойових дій майже вичерпано.