У Нагірному Карабаху визнали втрату ключового міста Шуша. Вірмени в це не вірять, а Азербайджан публікує звідти відео

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Речник «президента» так званої Нагірно-Карабаської республіки Ваграм Погосян визнав втрату ключового міста Шуша і те, що воно перейшло під контроль Азербайджану.

Про це він написав у своєму Facebook.

«На жаль, ланцюжок невдач поки нас переслідує, і місто Шуша повністю поза нашим контролем. Ворог перебуває на підступах до Степанакерту, і його існування вже під загрозою», — повідомив він.

Погосян підкреслив, що варто докласти багато зусиль, щоб повернути Шушу під контроль і вирішити питання існування Нагірного Карабаху.

Але в коментарях вірмени не повірили цій публікації та почали говорити про те, що сторінку Погосяна зламали. Водночас сам він у коментарі aysor.am підтвердив, що це справді його пост.

Зі свого боку Азербайджан публікує відео із міста Шуша, яке повернув під свій контроль. На відео видно, як у місті розвішують азербайджанські прапори, зокрема й над адміністрацією.

Місто-фортеця Шуша має ключове стратегічне значення. Воно розташоване за 11 км від Степанакерту. Місто стоїть на височині та дає перевагу в контролі над Степанакертом. Зокрема, з Шуші зручно вести обстріл усіх позицій у «столиці» НКР. У 1992 році вірменські війська вибили азербайджанців із Шуші, для яких це була найбільша втрата у війні. Для вірмен місто стало символом перемоги, адже в Шуші після розпаду СРСР проживали понад 85% азербайджанців. Після першої війни в Нагірному Карабаху в місті жили переважно вірменські біженці з Азербайджану.