Азербайджан оголосив про взяття міста Шуша. Вірменія каже про тяжкі бої

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Азербайджану Ільхам Алієв виступив зі зверненням, у якому заявив, що війська взяли під контроль ключове для Нагірного Карабаху місто Шуша.

«З почуттям великої гордості оголошую, що місто Шуша звільнено від окупації. Шуша — наше! Ми повернулися в Шушу. Ми завоювали цю перемогу на полі бою!» — заявив Алієв, передає місцевий канал 1news.

Міноборони Вірменії з посиланням на відомства Нагірно-Карабаської республіки (НКР) кілька днів повідомляло про тяжкі бої в районі міста й на підходах до нього. Пеереважно повідомляли про великі втрати ворога в живій силі та відбиття низки атак.

Зараз у відомстві не підтвердили втрату міста.

«Найбільш запеклі дії розгорнулися на околицях Шуші та на південно-східній ділянці. Підрозділи Армії оборони завдали противнику точкових ударів і припинили його неодноразові спроби просування. Під час боїв на різних напрямках противник зазнав великих втрат у живій силі, втратив 4 танки, 20 одиниць бронетехніки, 11 одиниць автотехніки, 2 БПЛА», — сказано в повідомленні.

У Міноборони повідомляють, що азербайджанці обстрілюють Шушу та Степанакерт.

Місто-фортеця Шуша має ключове стратегічне значення. Воно розташоване за 11 км від Степанакерта. Місто розташоване на височині й дає перевагу в контролі над Степанакертом. Зокрема, з Шуши зручно вести обстріл усіх позицій у столиці НКР. У 1992 році вірменські війська вибили азербайджанців із Шуши. Для останніх це була найбільша втрата у війні. Для вірмен місто стало символом перемоги.