Відсьогодні припиняється війна в Нагірному Карабасі. Росія вводить у регіон військових

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Відсьогодні припиняється війна в Нагірному Карабасі. Росія вводить у регіон військових

Sergei Bobylev / Contributor

У вірменських ЗМІ з’явився повний текст домовленостей між Вірменією, Росією та Азербайджаном про умови припинення війни за Нагірний Карабах. Перед цим вірменський прем’єр Нікол Пашинян заявляв, що кінець війни є «найкращим з можливих рішень».

Повне припинення вогню розпочинається 10 листопада, а Вірменія та Азербайджан залишаються на чинних позиціях.

Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі та уздовж Лачинського коридору розгортається «миротворчий контингент» Росії в кількості майже 2 тис. військових з бронетехнікою, що підтвердив Володимир Путін. В цей час вірменські сили мають покинути регіон.

Росія перебуватиме в Нагірному Карабасі протягом п’яти наступних років з автоматичним продовженням на такий же строк, якщо Вірменія чи Азербайджан не заявлять про розірвання домовленостей.

Вірменія має звільнити Кельбайджарський район Азербайджану до 15 листопада, Агдамський та Газаський райони до 20 листопада, а Лачинський район до 1 грудня. Лачинський коридор, що зв’язує Вірменію та Нагірний Карабах, залишається за Єреваном, і Баку гарантує його безпеку.

Біженці зможуть повернутися не територію Нагірного Карабаху та дотичні райони під контролем ООН. Також сторони обмінюються полоненими та тілами загиблих.

Єреван зобов’язується розблокувати транспортні зв’язки між Азербайджаном та його анклавом, що на кордоні між Вірменією та Іраном. Контроль над транспортним сполученням здійснюватиме прикордонна служба ФСБ Росії.