Опитування Зеленського проводять поруч близько половини виборчих дільниць

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Опитування Зеленського проводять поруч близько половини виборчих дільниць

ОПОРА

В Україні опитування президента Володимира Зеленського проводять поруч з майже половиною виборчих дільниць. Про це повідомляє організація громадського контролю у сфері виборів, парламентаризму та самоврядування «ОПОРА».

За інформацією спостерігачів, опитування зафіксували біля приміщень 55% ДВК. Біля решти 45% такої активності зафіксовано не було.

ОПОРА

«ОПОРА» зазначає, що похибка дослідження становить 4%.

Спостерігачі організації оцінили масштаб проведення президентського опитування на основі статистично репрезентативної кількості дільниць. Ініціатива, яка не є офіційною частиною місцевих виборів, проводиться біля приміщень для голосування.

Спершу представники «Слуги народу» говорили, що партія не матиме стосунку до опитування, проте згодом передумали й оголосили, що профінансують ініціативу, яку описують як «екзит-пол». У поліції заявили, що не дозволять зірвати цей захід.

Це опитування не є референдумом, і його результати не мають юридичної сили. Його не фінансуватимуть з бюджету, до нього не причетна Центральна виборча комісія. Також не існує жодної законної можливості проконтролювати процес і перевірити відповідність його результатів.

Деякі політики розкритикували Зеленського за ініціативу з опитуванням у день виборів, також вона викликала обурення серед громадських діячів. На заклики псувати бюлетені, які поширювали в соцмережах, МВС пригрозило відповідальністю за статтею про дрібне хуліганство.

  • 13 жовтня Володимир Зеленський заявив, що підготував пʼять запитань до українців, на які вони добровільно зможуть відповісти в день місцевих виборів. Уже 15 жовтня в Офісі президента озвучили всі пʼять запитань. В ОП також зазначили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.
  • 16 жовтня Зеленський анонсував нові всеукраїнські опитування. Громадян він просить пропонувати свої варіанти запитань.
  • Під час самого опитування люди та громадські організації повідомляють, що мають змогу голосувати по кілька разів, а середволонтерів помітили неповнолітніх дітей. Також у поліції зазначили, що вже отримують скарги на це опитування.
  • За даними уповноваженої з прав людини Денісової, неповнолітні від 14 до 18 років можуть бути волонтерами, але тільки за згоди батьків.