Зеленський анонсував нові всеукраїнські опитування. Громадян він просить пропонувати свої варіанти питань

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський озвучив всі пʼять питань, які планується винести на всеукраїнське опитування в день місцевих виборів 25 жовтня, і запропонував українцям самим вибрати ще низку питань, які можуть бути актуальними для обговорення і будуть винесені на майбутні опитування.

Зеленський закликав громадян писати в коментарях під його відеозверненням свої пропозиції. «Не всі пʼять питань подобаються? Знаходь це відео на офіційних сторінках і пиши в коментарях, про що ще ти хотів би висловитися як громадянин України. Легалізація зброї, подвійне громадянство, єврономери, парламентська республіка і багато іншого. Пиши, які питання потрібно включити в наступні опитування», — сказав президент.

До першого опитування, яке пройде в день виборів, увійшли наступні питання:

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях — для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи підтримуєте ви право України на використання безпекових гарантій, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?

13 жовтня Володимир Зеленський заявив, що підготував пʼять питань до українців, на які вони в добровільному порядку зможуть відповісти в день місцевих виборів. Вже 15 жовтня в Офісі президента озвучили всі пʼять питань. В ОП також зазначили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків.