У «Слузі народу» запевняють, що анонсоване Зеленським опитування в день виборів пройде не за бюджетні кошти

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У «Слузі народу» запевняють, що анонсоване Зеленським опитування в день виборів пройде не за бюджетні кошти

Кузьмін Олександр / УНІАН

Опитування в день місцевих виборів, яке анонсував президент Володимир Зеленський, фінансуватиметься не з бюджету, а за рахунок волонтерів та соціологічних служб. Про це заявила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук, повідомляє РБК.

За словами депутатки, її партія та ЦВК не будуть причетні до опитування.

13 жовтня президент Володимир Зеленський звернувся до українців і закликав їх проголосувати на місцевих виборах. Він також анонсував, що готує для українців «пʼять важливих запитань». Але про що саме — не уточнив і пообіцяв озвучити згодом.

«Це не будуть кошти з держбюджету. В процес не буде залучена Центральна виборча комісія, оскільки відповідне законодавство не було прийнято у Верховній Раді. Тому це швидше буде проект, реалізований волонтерами та, можливо, якимись соціологічними службами», — сказала Кравчук.

За її словами, ідея такого опитування добре «лягає в загальну філософію пакету про народовладдя», і президент «має право у форматі діалогу спілкуватися з людьми».

Перед цим колишній депутат Сергій Лещенко розповів, що перше запитання Зеленський озвучить 14 жовтня, далі — по запитанню на день. За його словами, для опитування на дільницях будуть окремі урни, а координуватиме його Офіс президента.

Ще в січні перший заступник голови Ради Руслан Стефанчук повідомив про підготовку законопроєкту про всеукраїнський референдум. У травні стало відомо, що голова Ради подав проєкт на розгляд Венеціанської комісії.