«Голос» вважає опитування від Зеленського загрозою нацбезпеці та вимагає його скасувати. Нардепи «ЄС» теж проти

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У партії «Голос» закликали президента Володимира Зеленського відмовитися від ідеї провести опитування під час місцевих виборів, тому що воно загрожує національній безпеці.

Про це пише пресслужба партії.

«Будь-яке «загальне опитування» людей — це або вибори, або референдум. «Опитування» у день виборів — це величезний ризик і загроза вплинути на думку людей. Це спосіб легітимізувати небезпечні рішення, які має в планах Офіс президента. Зокрема, про особливий статус Донбасу або про «зійтися посередині» з агресором. Важливо не саме опитування, а як буде сформульовано питання», — вважає нардеп Роман Лозинський.

У партії нагадали, що спочатку таке опитування хотіли легалізувати і провести через зміни до Виборчого кодексу, але в Раді виступили проти, і ця ідея навіть не пройшла комітет. Також там вважають, що опитування порушує виборче законодавство і міжнародні стандарти виборів.

Зі схожою думкою виступили й в організації «Комітет виборців України». Там також наголосили на незаконності опитування.

«У разі залучення до проведення опитування членів дільничних виборчих комісій — це буде суперечити чинному законодавству. Виборчий кодекс України чітко передбачає набір процедур, які використовуються під час проведення голосування на місцевих виборах, і визначає повноваження членів виборчих комісій», — пояснюють у КВУ.

Згодом свої позиції щодо опитування озвучили і народні депутати від «Європейської солідарності» — Ірина Геращенко та Володимир Вʼятрович.

«Незалежно від того, якими будуть 5 питань, що їх Зеленський обіцяє оголосити в найближчі дні, такі дії є замахом на конституційний лад і привласненням повноважень, яких ні Зеленський, ні жоден посадовець в Україні не має», — підкреслив Вʼятрович.

У партії «Свобода» порівняли це опитування із фейковими референдумами на Донбасі та в Криму 2014 року і закликали його бойкотувати.

  • Уранці 13 жовтня президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і закликав їх проголосувати на місцевих виборах, які пройдуть 25 жовтня. Лідер держави заявив, що готує до українців «пʼять важливих запитань».
  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів тривало з 15 до 24 вересня. 2 жовтня оприлюднили інформацію про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. З 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Результати виборів будуть відомі 6 листопада.