Місцеві вибори: в Україні стартувала виборча кампанія. До голосування залишилося 50 днів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні в суботу, 5 вересня, офіційно стартувала виборча кампанія в рамках місцевих виборів, призначених на 25 жовтня.

Центральна виборча комісія, закликала громадян перевірити себе в списках і змінити місце голосування (до 10 вересня), якщо це необхідно. До голосування залишилося 50 днів.

Ці вибори пройдуть за новим Виборчим кодексом, який набув чинності з 1 січня 2020 року. Вони пройдуть на новій територіальній основі. Для цього ЦВК сформувала 532 територіальних виборчих комісій. Вперше пройдуть вибори в Окремі територіальні громади (ОТГ).

В ОТГ з кількістю виборців до 10 тисяч депутатів (сільської, селищної, міської рад) будуть обирати за мажоритарною системою в багатомандатних округах. У кожному такому окрузі можна обрати не менше за двох і не більше ввід чотирьох депутатів.

Вибори пройдуть з дотриманням ґендерної квоти. Серед кожних пʼяти кандидатів у списку — не менше від двох жінок.

Партії повинні повідомити ЦВК про участь у виборах до 6 вересня включно. Висування кандидатів буде проходити з 15 до 24 вересня. 2 жовтня — оприлюднення інформації про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. З 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям.

24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Підсумки виборів будуть відомі 6 листопада.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 громад Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області.