Профільний комітет Ради підтримав законопроєкт «слуг» про опитування в день виборів. Його різко критикує опозиція

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Профільний комітет Ради підтримав законопроєкт «слуг» про опитування в день виборів. Його різко критикує опозиція

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади підтримав законопроєкт про зміни у наданні Центральній виборчій комісії повноважень проводити соцопитування в день виборів.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook нардеп від «Голосу», перший заступник голови комітету Роман Лозинський.

«Ще один крок до держзради. 14/14 «слуг народу» на комітеті підтримали псевдореферендум у день виборів. Далі — включення в порядок денний», — написав він.

Також Лозинський запевнив, що «Голос» разом із «іншими принциповими депутатами» буде блокувати ухвалення цього законопроєкту.

«Через альтернативні законопроєкти, постанови про скасування їхніх хворих ідей та поданням у Конституційний суд», — пояснив він.

Зазначимо, «Слуга народу» прагне ухвалити законопроєкт до 25 жовтня, щоб ЦВК могла проводити опитування за дорученням уряду під час місцевих виборів. Депутати мають ще два тижні для внесення альтернативних проєктів, а перед другим читанням зможуть подати власні поправки до цього законопроєкту.

Згідно з проєктом закону, перелік запитань для опитування, терміни проведення та територію опитування ЦВК має надавати уряд.

«До переліку запитань у опитуваннях громадської думки не можуть бути включені запитання щодо тимчасово окупованих територій, зокрема, запитання виборів на тимчасово окупованих територіях, економічна взаємодія з тимчасово окупованими територіями, порядок управління такими територіями, а також запитання амністії та взаємодії з державою, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором або державою окупантом», — зазначається у документі.

На думку авторів законопроєкту, опитування допоможуть краще налагодити діалог влади і суспільства.

Водночас противники законопроєкту вважають, що таким чином влада фактично запроваджує механізм референдуму без ухвалення спеціального законодавства, а також що у разі ухвалення закону у влади з’явиться можливість «протягувати» небезпечні ініціативи під виглядом «волі народу».

Колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі ВВС News Україна заявив, що, окрім запитань щодо окупованих територій, існує чимало інших чутливих тем, які можуть виносити на опитування.

«Конституція, конституційні зміни, європейська і євроатлантична орієнтація, статус мов і багато іншого. Це дуже небезпечна річ. Також це ускладнить роботу і так завантажених комісій», — пояснив він.

На думку експерта, головною небезпекою є можливість інтерпретації та використання результатів опитування.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 громад Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області.
  • 11 серпня у ЦВК заявили, що зможуть призначити перші місцеві вибори у 18 ОТГ біля лінії фронту на Донбасі, якщо отримають документи про наявність заходів безпеки.
  • 18 червня Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про Всеукраїнський референдум.
  • Венеційська комісія 21 липня ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту про Всеукраїнський референдум. Зазначається, що проєкт закону є значним кроком вперед порівняно з законопроєктом 2012 року. Однак комісія звертає увагу на декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого роз’яснення.
  • Парламент за четверту сесію планує завершити реформу децентралізації, розглянути законопроєкти про Всеукраїнський референдум (у другому читанні) і про діджиталізацію, а також низку інших питань.