У ЦВК заявили, що можуть передумати і призначити вибори в ОТГ біля фронту на Донбасі. Про це просять «Слуга народу» і омбудсмен

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У ЦВК заявили, що можуть передумати і призначити вибори в ОТГ біля фронту на Донбасі. Про це просять «Слуга народу» і омбудсмен

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У ЦВК повідомили, що все ж таки можуть призначити перші місцеві вибори у 18 ОТГ біля лінії фронту на Донбасі, якщо отримають документи про наявність заходів безпеки.

Про це повідомив голова ЦВК Олег Діденко, передає Інтерфакс.

«Ситуація з безпекою може змінитися. Якщо до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів до комісії надійдуть нові висновки Донецької і Луганської ВЦА про можливість проведення перших місцевих виборів у цих 18 громадах або в частині з них, то вибори там можуть відбутися навіть 25 жовтня 2020 року», — заявив він.

У ЦВК зазначили, що до повноважень ВЦА входить надання їй висновків щодо можливості чи неможливості проведення виборів на окремих територіях. І саме на основі цих висновків і буде ухвалюватися рішення про призначення голосування.

«7 серпня 2020 року в Комісію надійшли висновки Донецької і Луганської ВЦА про виборчі дільниці, на яких можливо/неможливо здійснювати організацію підготовки і проведення місцевих виборів», — пояснюють там.

Водночас омбудсмен Денісова звернулася до ЦВК із проханням надати їй документи, за якими члени Комісії ухвалили рішення про непризначення виборів у 18 ОТГ на Донбасі. За її словами, таке рішення викликає стурбованість.

Із закликом до ЦВК призначити вибори у цих 18 ОТГ зверталися й представники партії «Слуга народу» в Донецькій області.

«Донецька обласна організація партії «Слуга Народу» наполягатиме на проведенні місцевих виборів на окремих територіях вздовж лінії зіткнення невідкладно — одразу ж після надання військовим командуванням достатніх гарантій безпеки», — зазначили там.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 громад Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.