Венеціанська комісія позитивно оцінила законопроєкт про всеукраїнський референдум. І дала рекомендації

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Венеціанська комісія позитивно оцінила законопроєкт про всеукраїнський референдум. І дала рекомендації

Косарєв Олександр / УНІАН

Венеціанська комісія ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту про всеукраїнський референдум.

Про це «Європейській правді» повідомили у пресслужбі Ради Європи.

Зазначається, що проєкт закону є значним кроком вперед у порівнянні з законопроєктом 2012 року. Однак комісія звертає увагу на декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого розʼяснення:

  • рекомендується з’ясувати зв’язок між референдумом всенародних ініціатив про скасування законів або частини законів та референдумом щодо «розвʼязання питань загальнодержавного значення»;
  • процедура проведення всенародного ініціативного референдуму повинна передбачати роль парламенту перед голосуванням, а також, за необхідності, після голосування; наслідки схвалення народної ініціативи мають бути визначені у законі;
  • необхідно ввести додаткові положення, які врівноважать можливості для прихильників та противників питань, винесених на референдум щодо комісій референдуму різного рівня;
  • рекомендується продовжити термін збору підписів на референдуми за народною ініціативою;
  • рекомендується перевіряти всі підписи;
  • слід синхронізувати положення законопроєкту про фінансування кампанії референдуму із законодавством про фінансування політичних партій.

Крім того, Венеціанська комісія рекомендує, щоб положення про електронне голосування були виключені із законопроєкту та були врегульовані пізніше шляхом окремого закону, який також стосувався б місцевих, парламентських і президентських виборів. Також, рекомендується переглянути обмеження та заборони щодо проведення агітаційних заходів.

Законопроєкт про всенародний референдум повинен містити конкретні статті щодо запобіжних та ефективних санкцій щодо порушень проти ЗМІ.

Як пояснює видання, «термінові висновки» ухвалюються поза пленарними засіданнями Венеціанської комісії, наприклад, якщо думка потрібна перед майбутнім референдумом або дебатами у парламенті. Такі нагальні висновки, як правило, формально затверджуються на наступному пленарному засіданні. Наступна сесія комісії запланована на 8—9 жовтня.