Парламент у першому читанні ухвалив закон про всеукраїнський референдум. Що він передбачає?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Парламент у першому читанні ухвалив закон про всеукраїнський референдум. Що він передбачає?

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про всеукраїнський референдум.

За це рішення проголосували 252 нардепи.

Згідно з документом всеукраїнський референдум за народною ініціативою оголошується на вимогу не менш як 3 мільйонів громадян України, які мають право голосу. Оголошує проведення референдуму президент своїм указом.

На всеукраїнський референдум можуть виноситися:

  • питання про зміни до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції;
  • питання загальнодержавного значення — про зміну території України, про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Законопроєкт забороняє проводити референдум:

  • з питань, які суперечать Конституції або загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права;
  • з питань, спрямованих на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо законопроєктів, які стосуються податків, бюджету, амністії;
  • щодо рішень, які за законом повинні ухвалювати органи правопорядку або суди.

Законопроєкт пропонує відмовитися від консультативного референдуму. На всеукраїнський референдум може виноситися тільки одне питання. Ключовою новацією документа є можливість запровадження електронних процедур під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронних голосувань. Однак у законопроєкті передбачено, що питання електронних процедур будуть врегульовані окремим законом.

Заступник фракції «Слуги народу» Євгенія Кравчук зазначила, що проведення всеукраїнського референдуму може обійтися бюджету у 2 мільярди гривень. «Саме таку оцінку дають експерти. За своєю формою проведення референдуму дуже схоже на вибори, тому сума доволі вагома», — написала вона у Facebook.