У Раді заявили, що питання вступу до НАТО й особливого статусу Донбасу можуть винести на Всеукраїнський референдум

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Раді заявили, що питання вступу до НАТО й особливого статусу Донбасу можуть винести на Всеукраїнський референдум

УНІАН / Кузьмін Олександр

Питання про вступ України до НАТО та про надання окупованому Донбасу особливого статусу можуть винести на Всеукраїнський референдум.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю «Фокусу».

У відповідь на запитання, чи можливо, що доля Донбасу та Криму вирішуватиметься на референдумі, той відповів: «На референдум може бути винесене будь-яке питання, яке побажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. А також крім питання податків, амністії та органів правопорядку, суду».

Також Стефанчук підкреслив, що питання змін до Конституції теж спочатку мають виноситися на референдум. На думку першого віцеспікера, це може стосуватися і вступу України до НАТО.

«Є країни, які перед вступом в НАТО і ЄС проводили референдуми. В українців має бути шанс висловитися, якщо народ вважатиме таке питання доречним», — пояснив він.

Окремо Стефанчук наголосив, що рішення референдуму не будуть «консультативними».

«Будь-який референдум — дорога річ, вартість одного — приблизно 2 мільярди гривень. Щоб проводити консультації з народом, досить соціологічних опитувань. Ми ж створили формулу, за якою рішення народу обовʼязкові для виконання органами державної влади», — зазначив перший заступник голови парламенту.

  • 18 червня Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про Всеукраїнський референдум.
  • Венеціанська комісія 21 липня ухвалила «терміновий спільний висновок» щодо законопроєкту про Всеукраїнський референдум. Зазначається, що проєкт закону є значним кроком вперед, як порівняти із законопроєктом 2012 року. Однак комісія звертає увагу на декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого розʼяснення.