«Відверта маячня». У «Батьківщині» та «Євросолідарності» розкритикували опитування у день виборів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Відверта маячня». У «Батьківщині» та «Євросолідарності» розкритикували опитування у день виборів

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У партіях «Європейська солідарність» та «Батьківщина» розкритикували анонсоване президентом всеукраїнське опитування 25 жовтня під час місцевих виборів, коли українцям планують поставити «5 запитань».

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що проведення у день виборів опитування, не передбаченого законом, не матиме жодних правових наслідків, і назвала ініціативу Зеленського «відвертою маячнею».

«Президент займається відвертою маячнею та оголошує якесь «потєшне» опитування людей на дільницях у день виборів. Опитування, яке не передбачено жодним законом, не буде мати ніяких правових наслідків і довіри від людей», - написала Тимошенко у Facebook.

Вона зазначила, що якщо Зеленський хоче почути думку українців, то її партія пропонує ухвалити закон про референдум, а потім на референдумі поставити питання, які хвилюють людей. При цьому Тимошенко дала свій перелік пропонованих питань — вони стосуються продажу землі, легалізації грального бізнесу та обіцянок президента.

Водночас у «Європейській солідарності» вважають, що Зеленський у такий спосіб перемикає увагу суспільства на себе, бо рейтинг «Слуги народу» «стрімко котиться вниз».

«Рейтинг створеної президентом партії стрімко котиться вниз. В окремих містах, і навіть цілих областях, приміром, як Львівська, діюча провладна партія не матиме ані міських голів, ані депутатів. Просто не подолає барʼєр у 5%. Тому президенту Зеленському варто перемикати увагу на себе», — заявив голова Львівської облради Олександр Ганущин, якого цитує «ЄС».

У партії вважають, що на опитування можуть винести питання про амністію та місцеві вибори на Донбасі, скорочення кількості нардепів, про двопалатний парламент та мовне питання.

«Щодо механізму проведення [опитування]. Навряд чи ЦВК ухвалить постанову щодо такої «ініціативи». Тож чекаємо або на рішення парламенту, або на указ президента», — додав Ганущин.

  • 13 жовтня президент Володимир Зеленський закликав українців проголосувати на місцевих виборах і анонсував всеукраїнське опитування з «пʼятьма важливими запитаннями». Але про що саме — не уточнив і пообіцяв озвучити згодом.
  • В ОП наголосили, що опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків. А 25 жовтня хочуть дізнатися, що «насправді думає народ», а також поставлять ті запитання, які «ніхто та ніколи» не хотів ставити напряму українцям.
  • Перший віцеспікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що опитування буде пробником референдуму, і не виключає, що деякі запитання з опитування можуть потім винести і на референдум.
  • Водночас, у партії «Голос» закликали Зеленського відмовитися від ідеї опитування під час виборів, тому що воно загрожує національній безпеці.