Парламентський комітет з організації держвлади порекомендував ухвалити президентський законопроєкт про референдум

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Парламентський комітет з організації держвлади порекомендував ухвалити президентський законопроєкт про референдум

Пресслужба президента України

Комітет з питань організації державної влади рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».

Про це повідомляє пресслужба Ради.

Законопроєкт Володимира Зеленського «Про народовладдя» був поданий 9 червня цього року.

Він пропонує виносити на всеукраїнський референдум такі питання, як внесення змін до розділів І, ІІІ та ХІІІ Конституції, питання загальнодержавного значення, про зміну території України, втрата чинності законів чи їхніх окремих положень.

Згідно з документом, оголошує проведення референдуму президент своїм указом.

На референдумі не можуть розглядатися рішення, що суперечать міжнародному праву та спрямовані на ліквідацію незалежності, розпалювання ворожнечі, а також стосовно податків, бюджету та амністії й рішення з компетенції правоохоронних органів та судів.

На референдумі обов’язково має розглядатися лише одне питання. Призначати його може Верховна Рада (якщо питання стосуватиметься зміни території України) або президент за власною чи народною ініціативою.

Щоб змусити президента скликати референдум за народною ініціативою, українцям потрібно зібрати щонайменше три мільйони підписів не менше як у 2/3 регіонів України і щонайменше по 100 тисяч підписів у кожній з них.

Рішення референдуму, за пропозицією Зеленського, є обов’язковими й не потребують затвердження іншими органами. Змінити ж його можна не раніше, ніж через три роки — також шляхом всеукраїнського референдуму. Саме ж голосування буде вважатися чинним, якщо в ньому візьмуть участь понад 50% зареєстрованих у країні виборців.

  • Ідею запровадження в Україні народовладдя президент Володимир Зеленський озвучував ще під час своєї передвиборчої кампанії. Він наголошував на необхідності створення законодавчого поля для впливу на владу українцями.
  • В одному зі своїх інтерв’ю під час кампанії Зеленський повідомив, що питання вступу України до НАТО потрібно винести на всеукраїнський референдум.
  • 18 червня законопроєкт ухвалили в першому читанні.