Відповіді по кілька разів, скарги до поліції та неповнолітні волонтери. Як триває опитування від Зеленського

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Відповіді по кілька разів, скарги до поліції та неповнолітні волонтери. Як триває опитування від Зеленського

ОПОРА

Під час місцевих виборів 25 жовтня паралельно триває й опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.

Біля дільниць, але далеко не всіх, чергують волонтери з написами «5 запитань від президента». Людям вони роздають анкети із запитаннями, які потім збирають у картонні урни.

Як зазначає «ОПОРА», більшість волонтерів не можуть назвати службу, яка є замовником цього опитування. Деякі зізнаються, що отримають за це тисячу гривень, хтось каже, що 500 грн.

Також користувачі соцмереж та «ОПОРА» повідомляють і про те, що на опитування можна відповідати по кілька разів. Зокрема в Херсоні волонтери видають анкети всім охочим навіть «на пам’ять». Кажуть, що заплатили їм небагато, тому вони «не напружуються».

ОПОРА

Блогер Андрій Попик опублікував відео, на якому по кілька разів проходить опитування від Зеленського.

У поліції запевняють, що це законно. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що за певних умов таке опитування перебуває в межах закону.

«Опитування поза виборчою дільницею не порушує закон України, оскільки не ідентифікує особу так, як це потрібно в бюлетені, не розкриває персональних даних. Крім того, громадяни за бажанням можуть брати чи не брати участь в опитуваннях, це не є обов’язковим», — зазначив він.

Однак скарги на опитування до поліції вже надходять. Також правоохоронці фіксують і напади на волонтерів.

«У Києві, на Подолі, вже перевернули одну з урн разом з листочками для «опитування». Хочу нагадати, що будь-які хуліганські спроби або спроби повпливати на оперативну ситуацію, спроби погроз нашим громадянам поліція буде припиняти», — пояснив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Також серед волонтерів помітили неповнолітніх. Зокрема в соцмережах публікують фото та відео з неповнолітніми волонтерами в Києві, Одесі та Івано-Франківську. Однак український омбудсман Людмила Денісова запевнила, що участь неповнолітніх у волонтерстві законна, якщо на це є дозвіл батьків чи опікунів.

Представники опозиційних сил критикують це опитування та зазначають, що воно не користується популярністю. За словами нардепа від «Євросолідарності» Ахтема Чийгоза, у Черкасах на вхід до дільниці є черга, але до волонтерів для опитування ніхто не підходить.

На одній із дільниць у Черкасах опитування Зеленського проводили не волонтери, а члени виборчої комісії.

Батьки ж самого президента вже проголосували на виборах у Кривому Розі, а також взяли участь і в опитуванні. Батько Зеленського Олександр зазначив волонтеру, щоб на всі запитання той поставив галочки навпроти так.

  • В Україні 25 жовтня тривають місцеві вибори — вперше за новою системою з відкритими списками. Обирають депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів. Результати виборів будуть відомі 6 листопада.
  • Про перебіг голосування на місцевих виборах— читайте в матеріалі «Бабеля».