Порушення, акції протесту та голосування перших осіб: головне про перебіг місцевих виборів станом на 12:00

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Порушення, акції протесту та голосування перших осіб: головне про перебіг місцевих виборів станом на 12:00

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

В Україні тривають місцеві вибори. Станом на 12:00 правоохоронці зафіксували понад 400 заяв про порушення, а свої голоси вже віддали президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Дмитро Разумков та премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового, досі не відкрилися чотири виборчі дільниці. Крім того, поліція склала два адміністративні протоколи та порушила 6 кримінальних проваджень через порушення на виборах.

До 12:00 проголосувати у Києві вже встиг президент Володимир Зеленський. Не обійшлося й без невеличкої акції протесту. На вході до дільниці перед Зеленським та його дружиною вибігла дівчина і підняла спідницю з написом Zexist. Її швидко блокувала охорона. За даними ЗМІ, дівчина — представниця руху Femen.

Також у Києві проголосував спікер парламенту Дмитро Разумков. Варто зазначити, що Разумков при цьому відмовився взяти участь у всеукраїнському опитуванні, ініційованому Зеленським. «Ні, не відповідав на п’ять питань. Як би я відповів? Думаю, це ж теоретично закрите опитування, але буде практика — будемо про це розмовляти», — заявив Разумков і зазначив, що не збирається шукати волонтерів. Премʼєр Денис Шмигаль разом з родиною голосували на Львівщині.

Триває й всеукраїнське опитування Зеленського. Зокрема, повідомляється про те, що у Києві перекинули одну з урн для опитування, а на іншу столичну дільницю прийшли двоє людей проводити опитування і намагалися потрапити безпосередньо в приміщення дільниці. Члени ДВК покликали поліцію. Згодом порушники залишили приміщення школи, де розміщена дільниця, й розташувалися на вулиці.

Загалом, поліція повідомила, що отримує численні скарги на хід опитування. Спостерігачі також повідомляють, що, зокрема, на Черкащині член дільничної виборчої комісії безпосередньо на дільниці роздавала бланки «опитування», а у Хмельницькому зафільмували чоловіка, який сім разів узяв участь у «опитуванні Зеленського».

  • В Україні 25 жовтня тривають місцеві вибори.
  • У день тиші напередодні виборів, коли заборонена агітація, 24 жовтня, поліцейські склали понад пів сотні протоколів про адміністративні правопорушення.