Опитування Зеленського проводять неповнолітні. Геращенко звернулася до омбудсманів та першої леді Олени Зеленської

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Ініційоване президентом Зеленським всеукраїнське опитування на низці виборчих дільниць, де 25 жовтня відбуваються місцеві вибори, проводять неповнолітні. З приводу цього нардеп від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко вже звернулася до дружини глави держави Олени Зеленської та омбудсманів.

«Я публічно звертаюся до омбудсмана Людмили Денісової, дитячого омбудсмана Миколи Кулеби негайно надати цьому правову оцінку. Зрозуміло, що діти пішли працювати за 1 000 гривень не від хорошого життя, не від «закінчення епохи бідності». Але це ще огидніше, ніж передвиборча гречка пенсіонерам. Я звертаюся до першої леді, пані Олени Зеленської. На жаль, Ваш чоловік, який сьогодні має бути гарантом Конституції і захищати кожну українську дитину, насправді організував ось цю авантюру, коли підлітки, школярі залучені до псевдоопитування, що є грубим порушенням і закону, і просто норм моралі», — написала вона та виклала фото 14-річного волонтера з Костополя (Рівненська область).

Вона також закликала Зеленську «припинити цю ганьбу» і «відпустити всіх дітей і підлітків, залучених до цієї афери, додому, до батьків».

Також про участь підлітків повідомляють очевидці у соцмережах. Зокрема, неповнолітніх помітили в Києві, Івано-Франківську, Одеській області.

Пізніше українська омбудсман Людмила Денісова повідомила, що неповнолітні від 14 до 18 років можуть брати участь у волонтерській діяльності «за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника».

За словами голови Національної поліції України Ігоря Клименка, правоохоронцям надходять й інші скарги, пов’язані з опитуванням. Зокрема, в поліцію Волинської області поскаржилися на незаконність проведення всенародного опитування, ініційованого Зеленським. Також інцидент зафіксований у Києві.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що опитування біля виборчих дільниць не порушують закон.

«Опитування поза виборчою дільницею не порушує закон України, оскільки не ідентифікує особу так, як це потрібно в бюлетені, не розкриває персональних даних. Крім того, громадяни за бажанням можуть брати чи не брати участь в опитуваннях, це не є обов’язковим. Опитування та проведення екзит-полів після голосувань — це розповсюджена практика протягом усієї історії виборів в Україні. Тому МВС не бачить жодних проблем із реалізацією ініціативи «5 питань від президента», — заявив міністр.