МВС: Псування бюлетенів з «опитуванням Зеленського» кваліфікуватимуть як дрібне хуліганство

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
МВС: Псування бюлетенів з «опитуванням Зеленського» кваліфікуватимуть як дрібне хуліганство

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що псування бюлетенів з опитуванням, яке ініціював у день місцевих виборів президент, можна розцінити як адміністративне правопорушення. Про це повідомляє «Новое время».

Напередодні українські письменники Дмитро та Віталій Капранови закликали громадян псувати бюлетені з опитуванням президента, оскільки їхній власник не визначений, а папери не є матеріальною цінністю.

Заступник глави МВС Геращенко сказав у інтерв’ю «НВ», що брати Капранови закликають до незаконних дій.

«Я думаю, це буде дрібне хуліганство. Ми ж не розриваємо книги братів Капранових, якщо нам щось не подобається. Розривати бюлетені, штовхати агітаторів — це буде незаконно і буде порушенням громадського порядку», — пояснив він.

Дрібне хуліганство — адміністративна стаття, що передбачає штраф у розмірі 51—119 грн, 40—60 годин громадських робіт, 1—2 місяці виправних робіт з відрахуванням 20% заробітку або до 15 діб арешту.

Геращенко також зазначив, що опитування Зеленського може призвести до збільшення конфліктних ситуацій у день виборів.

Опитування, яке ініціював президент, не є референдумом, і його результати не мають юридичної сили. Опитування не фінансуватимуть з бюджету, до нього не причетна Центральна виборча комісія. Також не існує жодної законної можливості проконтролювати процес та перевірити відповідність його результатів.

Спершу представники «Слуги народу» говорили, що партія не матиме стосунку до опитування, проте згодом передумали та оголосили, що профінансують ініціативу, яку описують як «екзит-пол». В поліції заявили, що не допустять зриву цього заходу.

Низка політичних діячів розкритикувала Зеленського за ініціативу з опитуванням у день виборів, згодом на нього подали до суду.