«Рейтинг»: Майже половина українців підтримують ініціативу опитування від Зеленського, а третина — досі нічого не знають про це

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Рейтинг»: Майже половина українців підтримують ініціативу опитування від Зеленського, а третина — досі нічого не знають про це

Rob Curran / Unsplash / «Бабель»

В українців зростає інтерес до всенародного опитування, ініційованого президентом Володимиром Зеленським у день місцевих виборів.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соцгрупою «Рейтинг» 20—21 жовтня.

Так, 70% респондентів знають, що президент оголосив проведення всенародного опитування у день виборів 25 жовтня: 35% заявили, що добре знають про це, 35% —щось чули, ще 29% нічого про це не знають.

Як зазначається, обізнані про президентську ініціативу переважно мешканці обласних центрів та Києва, старше населення, виборці партії «Сила і честь», «Європейська солідарність», «Свобода» та Партії Шарія.

Серед респондентів до ідеї опитування позитивно ставляться 43% українців, 30% —нейтрально і 25% — негативно. Прихильниками всеукраїнського опитування є переважно молодші опитані та симпатики партії «Слуга народу», гірше ставляться мешканці Києва та Галичини, старше населення, виборці партії «Європейська солідарність».

Переважна більшість опитаних українців вважають ініціативу президента законною — 63% проти 23%, які мають протилежну думку. Зокрема, незаконним опитування вважають прихильники «Європейської солідарності».

Опитування проводили серед 4 тисяч українців віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing — телефонні інтервʼю з використанням компʼютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 1,5%.