У «Слузі народу» заявили, що опитування проводитиме громадська організація за гроші меценатів. Але не виключать, що профінансувати може Зеленський

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» заявили, що опитування проводитиме громадська організація за гроші меценатів. Але не виключать, що профінансувати може Зеленський

Кузьмін Олександр / УНІАН

Всеукраїнське опитування в день виборів буде проводити громадська організація, яку найближчим часом планують представити офіційно. А фінансуватимуть його меценати. Про це повідомила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук у коментарі «Громадському радіо».

Кравчук також розповіла, що розглядають варіант паралельно провести екзит-пол пысля опитування. Вона додала, що президент Володимир Зеленський особисто давав орієнтири та вибирав напрямки п’яти запитань.

«Я думаю, що найближчим часом про цю громадську організацію заявлять офіційно. Це буде якась громадська організація, яка буде цим займатись спільно із соціологами. Наскільки я знаю, розглядається варіант паралельно провести екзит-пол саме по відповідях людей, по цьому опитуванню, щоб його можна було оприлюднити одразу та звірити з офіційними результатами», — каже Кравчук.

Вона наголосила, що фінансувати опитування будуть меценати, коштами «українського походження». «Є багато меценатів, небайдужих людей, це не такі великі кошти, які виділять чи уже виділили на такий процес [опитування]. Політичну відповідальність несе за це ініціатор цього опитування. Я впевнена, що всі оці страшилки найближчим часом будуть розвіяні. Кошти будуть українського походження. Законодавчо цей юридичний вплив не закріплено, але рішення в будь-якому разі ухвалюватимуть у парламенті. Юридично це опитування буде закріплено нардепами чи президентом, які подадуть відповідний законопроєкт», — резюмувала нардепка.

При цьому, у коментарі «Радіо Свобода» Кравчук заявила, що не виключено, що Зеленський сам профінансує опитування. За словами депутатки, на 99% вона знає ім’я тієї людини, яка профінансує опитування, і за кілька днів про це дізнаються всі.

«Точно ці кошти [які підуть на опитування] будуть відображені в декларації, і вони будуть відповідати тим легальним доходам особи, яка заплатить. Фактично, там не буде якоїсь великої суми, бо надрукувати п’ять мільйонів чорно-білих бюлетенів у вигляді формату А5 – це не є аж такі великі кошти. Сплачувати людям, які будуть здійснювати це опитування, не потрібно, бо це, очевидно, будуть волонтери», — розповіла Кравчук.

Раніше нардеп Олександр Качура («Слуга народу») заявив, що Верховна Рада має ухвалити закон, щоб юридично оформити опитування президента.