У «Слузі народу» збираються юридично оформити всеукраїнське опитування Зеленського

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У «Слузі народу» збираються юридично оформити всеукраїнське опитування Зеленського

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада має ухвалити закон, щоб юридично оформити анонсоване президентом Володимиром Зеленським всеукраїнське опитування під час місцевих виборів 25 жовтня.

Про це заявив в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура, який також є заступником голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Ми вже ухвалили законопроєкт на рівні комітету Верховної Ради. Зараз залишилася справа за малим, справа за голосуванням… Ми можемо скоротити процедуру і підписання спікером, і публікації того ж дня, і підписання президентом цього законопроєкту, який стане в подальшому законом. За інформацією Центральної виборчої комісії, час технічно буде, щоб надрукувати необхідні бланки і провести це опитування», — сказав він.

За словами Качури, в разі якщо закон не ухвалять, процес опитування повинен мати інший формат.

«Якщо буде якийсь інший формат обраний, точно буде організований цей процес не на виборчих дільницях, а за межами дільниць. Це буде справді соціологічне опитування, до якого будуть залучатися, можливо, якісь компанії, соціологічні служби, які за межами виборчої дільниці зможуть провести це соціологічне опитування», — додав нардеп.

Качура також пояснив, чому Офіс президента не може просто замовити професійне соціологічне дослідження.

«Ідеться про вибірку, тому що зазвичай в тих соціологічних дослідженнях, які на території України проводяться, максимум — це кілька тисяч осіб, вибірка з різних регіонів. Це, напевно, точно не ті масштаби для визначення того або іншого вектора для ухвалення рішення українською владою. Якщо говорити обʼєктивно, думаю, що це буде щось схоже на екзит-пол. Не всі виборці, можливо, захочуть у цьому випадку визначатися і брати необхідні бланки, заповнювати. Тобто тут багато питань є. Тому подивимося», — наголосив він.

Зазначимо, депутати зі «Слуги народу» зареєстрували законопроєкт про зміни до закону «Про Центральну виборчу комісію» про надання їй повноважень проводити соцопитування в день виборів. Згідно з проєктом закону, перелік запитань для опитування, терміни проведення і територію опитування ЦВК мав би надавати уряд. «Слуги» хотіли ухвалити проєкт до 25 жовтня, його також підтримав профільний комітет Ради, але депутати за нього так і не голосували. Сам проєкт різко критикувала опозиція, заявляючи, що таким чином влада фактично запроваджує механізм референдуму без ухвалення спеціального законодавства.