ДБР відкрило провадження у «справі вагнерівців» за статтею про розголошення державної таємниці

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження у справі щодо бійців «ПВК Вагнера» за ознаками розголошення державної таємниці.

Про це заявив виконувач обов’язків голови ДБР Олександр Соколов в інтервʼю «Цензор.нет».

«ДБР відкрило кримінальне провадження, про яке до недавнього часу ніхто не знав. Справу відкрито за ст. 328 Кримінального кодексу України (розголошення державної таємниці)», — розповів він.

Також Соколов пояснив, що у разі підтвердження, що це була секретна спецоперація, про яку стало всім відомо, зокрема й іноземній стороні, це і буде кваліфікуватися як розголошення державної таємниці.

Окрім цього в. о. голови ДБР зазначив, що нині Офісом генпрокурора розглядається питання про обʼєднання справ, які були відкриті СБУ щодо зриву спецоперації та витоку інформації, в одне провадження, яке передадуть ДБР.

«Якщо говорити про учасників наради, які підозрюються журналістами в можливому витоку, то за підслідністю вони є субʼєктами ДБР. Зокрема, працівники Служби безпеки України, топчиновники РНБО, Офісу президента. Згідно з КПК, в разі збирання доказів підрозділами, які не уповноважені це робити, в суді можуть виникати питання про їхню допустимість. На цьому етапі ми робимо свою роботу. Слідчими заплановані певні заходи, і ми будемо рухатися далі в своєму розслідуванні», — запевнив Соколов.