Затримані в Білорусі «вагнерівці» переконані, що ситуацію спровокували США, щоб посварити Лукашенка з Путіним

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Затримані в Білорусі «вагнерівці» переконані, що ситуацію спровокували США, щоб посварити Лукашенка з Путіним

Скриншот RT / YouTube

Двоє росіян, яких затримали в Мінську напередодні виборів у складі групи як бойовиків «Приватної військової компанії Вагнера», переконані, що це була провокація США. За словами чоловіків, яких підозрювали в плануванні перевороту, а пізніше відпущених, вони не мають стосунку до ПВК, а сама ситуація мала посварити Білорусь і Росію.

Про це бойовики «Степан» і «Максим» розповіли в інтерв’ю одного з пропагандистських телеканалів Росії.

Чоловіки зазначили, що їх винайняли охороняти, ймовірно, російські нафтові об’єкти у Венесуелі через проросійських бойовиків Донбасу, разом з якими вони воювали проти України. Їм запропонували близько $5 тис. на місяць і розробили складний авіамаршрут через Мінськ, оскільки з Росії нібито вилетіти було неможливо.

«Надійшла пропозиція від знайомих. Сказали, ось, за кордоном хороший заробіток, приватне охоронне підприємство, охрана об’єкта у Венесуелі. Все, ми погодилися, я запросив товариша», — сказав один з бойовиків.

Скриншот RT / YouTube

Чоловіки розповіли, що на співбесіді їм задавали питання про війну на Донбасі. Вони заперечили свою причетність до «ПВК Вагнера» та заявили, що не планували займатися суто охоронною діяльністю.

Вже в Білорусі чоловіки дізналися про вибори та напружену політичну обстановку. Після затримання співробітники КДБ розпитували про зв’язки з білоруською опозицією. Буцімто інформацію про затриманих спецслужби взяли з українського сайту «Миротворець». Чоловіки запевнили, що не збиралися брати участь у перевороті.

Далі затриманим розповіли про запит України на екстрадицію, у якому йшлося про причетність чоловіків до грабунків та вбивств. До дому одного з них ніби прийшов лист з оголошенням підозри в день затримання групи — 29 липня. Саме ж провадження було відкрито 30 травня.

Скриншот RT / YouTube

Обидва бойовики вважають, що це змова США з метою посварити Білорусь і Росію.

«Якісь незрозумілі військові приїхали підтримати опозицію, ймовірно скидати уряд Білорусі. Ну варіантів мільйон. Та я вважаю, що це так. Тобто з нас зробили страшних вовків» — сказав «Степан».

За їх словами, через майже два тижні після затримання з ними зустрівся старший син Лукашенка Віктор, який займає посаду в Раді нацбезпеки, сказав, що білоруська сторона вибачатися за затримання не буде, оскільки вони «самі нарвалися». Пізніше всім повернули речі та відпустили до Росії.