Нідерланди передадуть Україні 42 літаки F-16

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Нідерланди передадуть Україні 42 літаки F-16

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте біля винищувача F-16, 20 серпня 2023 рік.

Telegram / Zelenskiy / Official

Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16. Про це 20 серпня повідомив президент України Володимир Зеленський.

Літаки нададуть після тренування пілотів та інженерів. Зеленський зазначив, що це лише початок.

Однак премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляв, що усього Нідерланди мають 42 F-16, але ще доведеться вирішити, чи всіх їх передадуть Україні.

Нідерланди передадуть винищувачі разом з Данією. «Я пишаюся тим, що Данія разом з Нідерландами передасть винищувачі F-16 для боротьби України за свободу проти росії та її безглуздої агресії. Підтримка України з боку Данії є непохитною», – сказав міністр оборони Якоб Еллеманн-Єнсен.

Україна отримає літаки F-16 після виконання таких умов:

  • наявність успішно відібраного, перевіреного і навченого українського персоналу;
  • наявність необхідних дозволів, інфраструктури та логістики.

У серпні президент США дав зелене світло іншим країнам на навчання українських пілотів на F-16. 18 серпня стало відомо, що США дозволили Данії та Нідерландам передати Україні винищувачі після навчання пілотів. За день після цього міністр оборони Олексій Резніков розповів, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 «уже розпочалось». До Великої Британії на навчання на винищувачах F-16 уже направилися пілоти, які випустилися у 2023 році. У Швеції ж навчатимуться пілоти з бойовим досвідом — випускники 2016 року.