Путін запропонував НАТО домовитися про гарантії, які унеможливлять розширення блоку на схід

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ пропонує розпочати переговори з НАТО щодо юридичних гарантій того, що блок не розширятиметься на схід. Це виключатиме можливість приєднання до альянсу зокрема й України.

Про це пише РБК.

З такою заявою Путін виступив на церемонії вручення вірчих грамот у Кремлі. За його словами, Росія має намір добиватися «надійних і довгострокових гарантій безпеки» і в переговорах зі США та їхніми союзниками «наполягатиме на виробленні конкретних домовленостей, які виключають будь-який наступ НАТО на схід».

«Усім відомо про усні запевнення, які давались, що НАТО не буде розширюватися на схід», — зазначив Путін, але, за його словами, все було зроблено зовсім навпаки. Президент Росії наголосив, що «законні російські занепокоєння у сфері безпеки» були проігноровані та ігноруються досі.

  • Напередодні президент Росії Володимир Путін прокоментував можливість вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що Україна та Росія мають налагодити стосунки, і тоді жодних загроз не буде. Путін також озвучив власні «червоні лінії» щодо України. Він заявив, що Росія залишає за собою право діяти у відповідь, якщо в Україні зʼявляться ударні ракетні комплекси.
  • Про підготовку військ Росії до вторгнення в Україну писали The Washington Post, Bloomberg, Politico та інші ЗМІ. Скупчення військ підтвердили в Пентагоні. Країни Євросоюзу та США попередили Росію про наслідки, а в НАТО заявили, що уважно стежать за ситуацією.
  • У Кремлі заявили, що Захід може вдатися до провокацій, щоб виправдати свої заяви, а саму ситуацію назвали нагнітанням істерики.
  • Начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов допускає, що президент Росії Володимир Путін може вдатися до вторгнення на південь і схід України. Наразі біля кордонів сконцентровано понад 92 тисячі російських військових. За його словами, імовірна атака починатиметься з авіаударів, артилерійських і бронетанкових ударів з висадкою десанту в Одесі та Маріуполі, а також меншим вторгненням через територію Білорусі.
  • 22 листопада повідомлялося, що розвідка США поділилася з європейськими союзниками даними та картами про сценарії можливого вторгнення. Планується широкомасштабний швидкий наступ на трьох напрямках.