Washington Post: Росія стягує війська до кордону з Україною

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Американське видання The Washington Post пише, що російські військові вчергове починають накопичувати сили та засоби біля кордонів України. Така ситуація викликає занепокоєння у посадовців зі США та Європи.

Співрозмовники видання на умовах анонімності повідомили, що спостерігають «незвичайні переміщення» техніки та військових у західному регіоні РФ.

Впродовж останніх днів у соціальних мережах зʼявилися відеозаписи, на яких російські залізничні ешелони та автоколони перевозять техніку, зокрема танки та ракети, на південь та захід Російської Федерації.

«Суть у тому, що це не тренування. Щось відбувається. Що це може бути?» — зазначив виданню Майкл Кофман, директор програми досліджень Росії у некомерційній аналітичній групі CNA.

Згідно з даними Кофмана, підрозділи 41 загальновійськової армії РФ, що базуються у Новосибірську, приєдналися до угруповання, яке перебуває біля кордонів України, замість того, щоб повернутися до місця своєї постійної дислокації.

Така ж ситуація спостерігається з першою гвардійською танковою армією, яка базується під Москвою. Ані Міноборони США, ані Міноборони Росії публікацію публічно не коментували. Цього також наразі не робила і українська сторона.

  • У квітні цього року Росія уже стягувала до східних кордонів України та в окупований Крим угруповання чисельністю близько 110 тис. військових, чим викликала занепокоєння української влади та західних партнерів. Москва називала це військовими навчаннями.