Путін відреагував на погрозу Лукашенка перекрити Європі газ: Це не сприятиме розвитку наших відносин із Білоруссю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Президент Росії Володимир Путін заявив, що перекриття Білоруссю транзиту газу до Європи, чим погрожував самопроголошений очільник країни Олександр Лукашенко, «буде порушенням нашого транзитного контракту».

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Росія».

«Я, чесно кажучи, вперше про це чую, бо двічі розмовляв з Олександром Григоровичем останнім часом, він мені жодного разу про це не сказав, навіть не натякнув. Але він може, напевно. Хоча нічого хорошого в цьому немає, і я, звісно, з ним поговорю на цю тему, якщо він не в серцях це просто сказав», — запевнив Путін.

Президент РФ також висловив сподівання, що до перекриття російського газопроводу не дійде.

«Це завдало б великої шкоди енергетиці Європи, енергетичному сектору Європи і не сприяло б розвитку наших відносин із Білоруссю як із транзитною країною», — додав він.

Водночас Путін зазначив, що проти Лукашенка «завжди застосовують та погрожують застосуванням нових санкцій».

  • 11 листопада Лукашенко пригрозив перекрити транзит газопроводом «Ямал — Європа», якщо Євросоюз вирішить закрити кордон через ситуацію з нелегальними мігрантами.
  • У Євросоюзі також відповіли на погрози Лукашенка. Єврокомісар з енергетики Паоло Джентілоні заявив, що «ми не дозволимо Лукашенку залякати нас своїми погрозами».
  • Після введення санкцій проти Білорусі за фальсифікацію президентських виборів, придушення опозиції та протестів на кордон Євросоюзу (Польща, Литва, Латвія) ринув потік мігрантів із країн Близького Сходу. У Європі впевнені, що режим Олександра Лукашенка навмисно створив міграційну кризу (збільшивши кількість авіарейсів з країн Близького Сходу), щоб помститися. Офіційний Мінськ звинувачує у кризі Європу, яка нібито сама відчинила двері для мігрантів, зокрема із захопленого талібами Афганістану, і відмовляється їх приймати.
  • 8 листопада до кордону Польщі прибула колона з тисяч мігрантів. Її супроводжували силовики Білорусі, які зрештою зігнали людей у ліс, коли ті дійшли до білоруського прикордонного переходу «Брузги». Мігранти намагалися штурмом прорвати кордон, але польські силовики та військові цього не допустили. Польща посилила кордон військами, як і Білорусь.