Литва опублікувала відео, як білоруські прикордонники силоміць женуть мігрантів через кордон

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Служба охорони держкордону Литви оприлюднила відео, на якому видно, як білоруські прикордонники, застосовуючи силу, женуть мігрантів на литовську територію.

На відео видно, як білоруські службовці з металевими щитами витіснили групу з 13 мігрантів, вигукуючи: «Встаємо, пішли, уперед».

«Білоруські пропагандисти, які розповідають вигадані історії про насильство з боку наших прикордонників і нелюдське поводження з мігрантами, лицемірно замовчують про те, що жорстоку фізичну силу застосовують саме білоруські силовики. Наприклад, так у Швенченському районі білоруські службовці з металевими щитами витіснили групу з 13 мігрантів», — повідомляє Служба охорони.

За даними прикордонників, мігранти провели на кордоні дві доби та відмовилися переходити кордон, вони хотіли повернутися до Білорусі, а звідти — додому.

  • Литва — один з основних критиків режиму Олександра Лукашенка. Країна дала притулок сотням білорусів, які тікали від політичних переслідувань за участь в акціях проти сфальсифікованих виборів президента в серпні 2020 року. Офіційний Мінськ не раз звинувачував керівництво Литви у фінансуванні перевороту.
  • На початку липня в Литві оголосили надзвичайну ситуацію через наплив нелегальних мігрантів, яких безперешкодно пропускає Білорусь (імовірно, щоб помститись за санкції). У Литві пояснюють, що до Мінська зі Стамбулу і Багдаду чотири рази на тиждень літають рейси, а вже на кордоні за сприяння прикордонників нелегалів групами направляють у Литву.
  • У відповідь на такий потік мігрантів Литва почала їх розвертати назад до Мінська, а також будувати стіну на кордоні з Білоруссю. На початку серпня білоруська сторона повідомила про вбивство іракського мігранта, однак Литва назвала це провокацією Мінська.
  • Ірак вирішив евакуювати своїх громадян з Білорусі на тлі міграційної кризи.