«Вдалося знайти не всіх». Співробітник ГУР розповів, як відбувалась евакуація українців з Кабулу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
«Вдалося знайти не всіх». Співробітник ГУР розповів, як відбувалась евакуація українців з Кабулу

Співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Олег в інтервʼю «Бабелю» розповів подробиці спецоперації з евакуації українських громадян, журналістів і дипломатів з Кабулу.

Він зазначив, що Міністерство закордонних справ передало їм списки людей, яких потрібно забрати з Афганістану. У пріоритеті були громадяни України та члени їхніх сімей. Потім ті, хто мав дозвіл на тимчасове або постійне проживання в Україні.

«Якщо була така можливість, ми не відмовляли громадянам з країн-партнерів. Ідеться про Європу, Північну Америку та Велику Британію. Єдина умова — у них мали бути документи», — зазначив співрозмовник і додав, що для кращої координації дій вони створювали інформаційно-координаційні групи в соціальних мережах.

Уже в Кабулі було багато труднощів, не всі люди мали змогу доїхати в аеропорт, тому українські військові змушені були виходити за межі аеропорту, щоб пішки супроводжувати людей до літака.

Потім вирішили, що краще збирати людей в автобуси і пробувати завозити через ворота, які контролювали американці.

«Ми також забирали людей з самого Кабулу. Ходили туди, куди не виходив більше ніхто — ані британці, ані американці. Коли потрапляли за перший периметр аеропорту, вивантажували всіх з автобуса, розділяли чоловіків і жінок, проводили повний огляд. Потім звіряли списки з документами і везли безпосередньо до літака, де люди чекали на виліт», — зазначив Олег.

Він додав, що у Кабулі наразі «анархія і хаос», там не працюють закони, а без зброї мало хто виходить з дому.

«Якщо громадянин Афганістану вбʼє свого співвітчизника, ніхто не помітить і не понесе відповідальність. Якщо ти вийшов в місто без зброї, є імовірність, що назад в аеропорт вже не повернешся. Наприклад, ті 12 українців, з якими ми звʼязувалися, розповідали, що не можуть вийти з бази, яку охороняють, бо навколо просто зомбіленд: з тебе відразу починають зривати речі, відбирати сумки. Під час кожного свого виходу ми всім своїм виглядом показували, що повинні вивести людей і зробимо це за будь-яку ціну», — наголосив спіробітник розвідки.

За один раз їм вдавалося вивести щонайменше 15 людей, а найбільше — 29. Щодня виходили по три або навіть по чотири рази, але не кожна спроба була успішною.

Також військовий розповів, що не всіх людей вдавалось знайти, декого евакуйовували з другого, а то й третього разу.

«Це була спецоперація, так звана евакуаційна місія. Вона розпочалася 16 серпня, а 28 числа ми повернулися назад. На жаль, не вдалось забрати всіх, тому зараз ми опрацьовуємо ще кілька сценаріїв евакуації людей, які там залишилися», — резюмував співрозмовник.

Повний текст інтервʼю читайте тут.